Fürdőkádból magaságyás 3 egyszerű lépésben

Fürdőkádból magaságyás 3 egyszerű lépésben

Fogtam egy kiselejtezett, régi fürdőkádat és pillanatokon belül a kert díszévé alakítottam - így ráadásul még a szemét elszállítását is megtakarítottam. Nincs egy kád a közeledben?

Aki szereti az egyedi, kreativitást igénylő, első pillantásra talán meghökkentő megoldásokat, alkosson konténerkertet régi, kiselejtezett fürdőkádból! Az ódivatú kádakból, lavórokból kialakított magaságyások azonnal különlegessé, karakteressé varázsolják a kertet. Különböző formájú és méretű darabokból válhat rendhagyó ágyás, attól függően, melyik nyeri el a tetszésünket, milyet sikerül beszereznünk.

Két lavór

Az alábbiakban megosztunk néhány ötletet, inspiráló kivitelezést, amelyek segíthetnek a kád-kert megtervezésében. Alapvetően adott a nagy űrtartalom, valamint a kiváló vízelvezetés – mindkettő nagyszerű növényültető alkalmatossággá teszi a kádakat. Íme, mit kell tudnunk még:

1. lépés – Válasszunk növényeket a kád-kertbe

Mivel egy átlagos nagyságú kerthez viszonyítva a kád kicsi, célszerű kisebb méretű, könnyen kezelhető növényekkel beültetnünk. Ha nagyobb növényeket ültetünk, például paradicsomot, szabjunk ésszerű határt az elültetett növények számának, hogy mindnek elegendő helye legyen.

Ültethetünk a kádba például csupa olyan növényt, amelyeket kedvenc salátakeverékünk elkészítéséhez tudunk felhasználni. A fejes saláták mellett neveljünk répát is, valamint tartsunk fenn egy kis helyet néhány helytakarékos paradicsomfajta számára. A kádat beültethetjük illatos gyógy- és fűszernövényekkel is, de a kádba telepített egyszerű virágoskert is bájos, üde színfoltja lehet a kertnek.

furdokadbol magasagyas 02

2. lépés – Jelöljük ki a fürdőkád helyét a kertben

Ha sikerült eldöntenünk, mit ültessünk, következik a kád előkészítése, hogy hamisítatlan kerti műtárgy váljék belőle. Fontos például a kád helyének a meghatározása. A zöldségféléknek napos fekvésre van szükségük, ha tehát bő termésre számítunk, olyan helyre állítsuk a kádat, ahol zavartalanul fürödhet a napsütésben. Ezzel szemben egyes virágok lekókadnak, elhervadnak a tűző napon - nekik szükségük lesz némi árnyékra is. A kád elhelyezésénél döntő szerepet játszik tehát a kiválasztott növény fényigénye.

A vízelvezetés kulcsszerepet játszik a projekt sikerében. A legtöbb régi kádnak van lefolyója, de léteznek olyanok is, amelyeknek nincs. Ezeknek az aljába fúrjunk lyukakat a megfelelő vízelvezetés biztosítása érdekében.

A vízelvezetés további javítására vízelvezetésként követ terítsük szét a kád alján. A kőréteget lejtősen is kialakíthatjuk, hogy a lefolyónyílás irányába lejtsen.

Miután megoldottuk a vízelvezetés kérdését, a következő fontos lépés a kád feltöltése.  Mielőtt azonban elkezdenénk zsákszámra hazahordani a drága virágföldet, vegyük számba, milyen olcsó megoldások állnak a rendelkezésünkre a kád belsejének feltöltésére. A zöldségféléknek például legfeljebb 20 cm vastag talajrétegre van szükségük. Mivel a régi kádak többsége meglehetősen mély, egy részét csomagoláshoz használt polisztirol granulátummal vagy a ház körül előforduló egyéb, hasonló töltelékanyaggal is feltölthetjük.

magasagyas kadbol 04 

3. lépés – Ültessük be a kádat növényekkel

Miután a kellő vízelvezetést szolgáló kőréteggel sikerült a hely egy részét kitöltenünk, alapvető fontosságú a megfelelő ültetőkeverék kiválasztása. A növényeknek szükségük van levegőre, csakúgy, mint vízre. A jó vízelvezető képességű talaj segít megteremteni a kettő megfelelő egyensúlyát. Ültetőládák esetén az ideális ültetőkeverék egyharmad részben kerti talajt, egyharmad részben komposztot, egyharmad részben pedig tőzegmohát tartalmaz. Keverjük jól össze a három összetevőt egy talicska puttonyában. Töltsük fel a kádat az ültetőkeverékkel úgy, hogy a peremétől számítva egy 5 cm-es sávot üresen hagyunk.

magasagyas kadbol 06

Amikor a növényeket elültetjük, ügyeljünk arra, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez. Tájékozódjunk előre a kifejlett növény méretével kapcsolatban és biztosítsunk megfelelő ültetőtávolságot. Kerüljük a növények összezsúfolását!

Végezetül öntözzük meg a növényeket. Első öntözéskor jó alaposan locsoljuk be a talajt, hogy a víz eljusson a mélyebb rétegekbe, a növények gyökereihez is. Addig öntözzünk, amíg azt nem látjuk, hogy a talaj felszíne is nyirkos marad. Az első pár hétben különösen ügyeljünk a bőséges öntözésre. Ezt követően – növénytől függően – csökkenthetjük az öntözés mértékét és gyakoriságát napi vagy akár heti egy öntözésre.

furdokadbol magasagyas 02

Tudjunk meg, amennyit csak lehet, a kádba ültetett növényekről. Meg kell tudnunk állapítani, mikor van szükségük több vízre például abból, hogy egy kicsit hervadtnak, lankadtnak tűnnek. Az elégtelen öntözést könnyebb orvosolni, mint a túlöntözést; tisztában kell lennünk az adott növény vízigényével, hogy ki tudjuk alakítani a megfelelő öntözési rendet.

A fenti praktikus tanácsok és ötletek jó szolgálatot tehetnek tehát a sikeres és örömteli kád-kertészkedés érdekében!

További ötletek a hobbikert.hu facebook oldalán:

 

Miből lehet magaságy?

Posted by hobbikert.hu on 2015. szeptember 22.Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR