Korán virágzó bokor-loncok

Korán virágzó bokor-loncok

Háromféle is van, melyek nagyon hasonló tulajdonságúak: az illatos lonc, a lándzsás lonc és a korai lonc. Mindhárom virágával már egész korán díszít.

A bokor-loncok közös jellemzői

Lombhullatók, illetve áttelelő lombúak. Tél végén, (néha már decemberben is), kora tavasszal virágzanak. Mindenféle talajon jól díszlenek. Napos vagy félárnyékos helyre valók, árnyékos helyen nagyon kevés virágot nevelnek. Jó szárazságtűrők, főként félárnyékban. Fagytűrésük kiváló, -30 °C-fokig.

Piros bogyótermésük 6-8 mm-es, hosszúkás, májusban díszít. A madarak szívesen eszik, de emberi fogyasztásra nem alkalmas. Szaporíthatóak magvetéssel, fásdugványozással, bujtással. Gondozást nem igényelnek, csak az első évben ajánlatos öntözni. Alkalmazhatók bokorcsoportban, szegélyként és egyenként ültetve is.

Illatos lonc

Lonicera fragrantissima (lásd a fenti képen). 2 m magasra nő. Levele elliptikus vagy visszás tojásdad, felül kopasz, alul a főér serteszőrös. Melyik faiskolában kapható? >>

Lándzsás lonc

Lonicera standishii. 2 m magas, levele hosszúkás, tojásdad vagy lándzsa alakú, szőrözött. Alakváltozata a forma lancifolia, mely a levelével is díszít, mely keskenyebb, lándzsásabb. Árnyéktűrőbb, mint az alapalak.

Lándzsás lonc

Korai lonc

Lonicera x purpusii, mely az előző két faj hibridje. 2-3 m magasra nő, edzettebb és illatosabb, mint a szülei.

Korai lonc

Levele a lándzsás loncéhoz hasonló, de nem szőrözött. Melyik faiskolában kapható? >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR