Különleges és látványos őszi gyümölcsöket termő bokrok a kertben

Különleges és látványos őszi gyümölcsöket termő bokrok a kertben

Egzotikus bokrok.

Az őszi gyümölcsök közé legtöbben a szőlőt, a szilvát, a dióféléket sorolják, pedig ezeken túl is léteznek izgalmas, ritkán a szemünk elé kerülő gyümölcsök. Most két egzotikus növényt mutatunk, amelyek az enyhébb telű területeken sikerrel nevelhetők, ősszel pedig különleges, látványos terméssel örvendeztetnek meg miket.

A kései végzetcserje (Clerodendrum trichotomum)  Ázsiából származik, kétszínű virágai még késő nyáron (augusztustól szeptemberig) is odavonzzák a tekintet. Levelei megdörzsölve mogyoróvajra emlékeztető illatot árasztanak. Különleges gyümölcsei vannak: metálkék bogyók tündökölnek élénkpiros kelyhekben. A fácska akár 3 méter magasra is megnőhet, fiatalon inkább bokros növekedésű. Általában először a harmadik évet követően hoz virágokat, gyümölcsöket.

kulonleges gyumolcsu bokrok 02

kulonleges gyumolcsu bokrok 03

kulonleges gyumolcsu bokrok 04

kulonleges gyumolcsu bokrok 05

Ugyancsak nagyon kontrasztosak, feltűnőek a himalájai rózsalonc gyümölcsei, fényes fekete bogyókkal, amelyeket lila fellevelek szegélyeznek. Az éretlen bogyók pirosak, később megérve lesznek feketék, és kicsit kesenyések vagy karamellre emlékeztető ízűek. Dekoratív, lilásszínű virágokból fejlődnek, amelyek júliustól szeptemberig virítanak és fenséges illatot árasztanak. A szétterülő cserje kb. 2,5 m magasra nő.

kulonleges gyumolcsu bokrok 06
Wendy Cutler

kulonleges gyumolcsu bokrok 07gérard

kulonleges gyumolcsu bokrok 08
pete beard

Mindkét fásszárú könnyen nevelhető, kevés törődést igényel. Meleg helyre ültessük őket, napos területre vagy félárnyékba, a fagyos téli szelektől védett zugba.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR