Ültessünk madáreleséget termő bokrokat!

Ültessünk madáreleséget termő bokrokat!

A kisiskolás biológia-tankönyvben a következő tápláléklánc áll: bogyó, madár, macska. Ha macskánk már van, akkor csak a bogyó hiányzik, és már jön is a madár.

A madarak szenvedik a hosszúra nyúlt tél szigorát: téli napokon gyakran figyelem az ablakon át, hogy a gerlék órák hosszat, mozdulatlanul gubbasztanak a nagy cseresznyefa vastag ágán és a cinegék reggel izgatottan röpködve várják a megszokott elemózsiát és a friss, meleg ivóvizet. De a legmozgalmasabbnak most is a verébkolónia bizonyul: pirkadatkor az ő hangos csipogásuk, veszekedésük ébreszt fel az álmomból.

Madárberkenye

A madarak a bokrok bogyóit fogyasztják télen

A kert bokrairól jórészt letakarították a madarak a bogyókat, az egyéb terméseket és ez sokat segített nekik a tél viszontagságainak elviselésében. A madárbarát kert gazdája tehát már most igyekszik eldönteni, hogy márciusban, amikor a föld fagya kiengedett, milyen bokroknak szorítson helyet a kertben: olyanoknak, amelyek mutatósak, látványosan virágoznak, ellenállnak a kórokozóknak és téli madáreleségnek is alkalmas bogyókat teremnek.

A beszerzendő csemeték listáját ne késlekedjünk összeállítani, mert még arról is kell tájékozódni, hogy melyiket, hol vásárolhatjuk meg a legtakarékosabban és a legjobb minőségben!

Hogyan neveljünk egészséges bokrokat?

Mihelyt az időjárás megengedi, elő kell készíteni a csemeték helyét: ne takarékoskodjék a gödör méretével; minden cserje megérdemli, hogy legalább 60 x 60 cm alapterületű és 50 cm mély gödörbe kerüljön.

Ha a talaj tápanyagban szegény, vagy idegen anyagokkal (építési törmelék, szemét, salak) szennyezett, akkor részben vagy teljes egészében célszerű kicserélni és a földet szerves trágyával, komposzttal és műtrágyával gazdagítani.

Ügyelni kell az ültetés mélységére! A csemete se mélyebben, se magasabban ne legyen a földben, mint ahogy a faiskolában állott! Ültetés után a bokrot alaposan meg kell öntözni és a talaját ajánlatos szalmával, lekaszált fűvel, komposzttal letakarni, mert a gyökerek a hűvös és nyirkos talajban nőnek a legerélyesebben.

Csonttollú

Milyen bokrokat ültessünk?

A kertben élő madarak többsége nyáron kedveli az édes, leves gyümölcsöket, ezért szívesen lakmároznak a málna, a szeder és a bodza bokrokon, de a leghasznosabbak azok, amelyek késő ősszel érlelik be bogyóikat és télen kínálnak eleséget a madaraknak. Ilyen a vadrózsa, a madárberkenye, a madárbirs, a borbolya, a tűztövis, a vadszőlő, a húsos som, a borostyán (főleg az időskori példányok), a fagyal, a galagonya és a tiszafa.

A választék tehát bőséges! Aki idejében és gondosan ülteti a bokrokat, az szépíti, gazdagítja a kertjét és ezzel együtt a madárvilágot is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR