Létezik-e valódi fekete virág?

Létezik-e valódi fekete virág?

Sötét benyomás.

Ha vetünk egy pillantást a színpompás virágágyásokra, azonnal észrevehetjük, hogy egy szín mindenhonnan hiányzik: a fekete. Ritkán persze akadnak olyan virágok, amelyek szinte feketének tűnnek, de valójában nem azok.

valodi fekete virag letezik e 02

Tudtad, hogy a fekete igaziból nem egy önálló szín? Inkább legtöbbször a szín hiánya. Az igazi fekete, amit koromfeketének, hollófeketének, szurokfeketének nevezünk, elnyel minden látható hullámhosszú sugárzást és csak egy sötét benyomást hagy a szemünkben. Szemünk feketének érzékeli azt a testet, felületet, amely egyáltalán nem, vagy környezetéhez képest csak nagyon gyengén veri vissza a látható fényt.

valodi fekete virag letezik e 03

A növények világában alig találjuk meg a fekete színt a maga tiszta formájában. Talán csak egyes gyümölcsöknél, így például a szeder, a nadragulya, az alkörmös esetében. Ezek kékes-piros antociánt és vöröseslila bétaciánt tartalmaznak, jelezve a madaraknak, hogy érettek, fogyasztásra alkalmasak.

valodi fekete virag letezik e 04

Ha a levelek és a hajtások sötétre színeződnek, akkor ez nem a megjelenés, inkább a védelem kérdése. A pigmentek szűrőként viselkednek és megvédik a szöveteket a túlzott napsugárzástól. Megfigyelhetjük ezt például a borostyánnál, amely télen az erős napsütésben egészen feketére színeződhet.

valodi fekete virag letezik e 05

Valóban fekete színű virágokat találni viszont jóformán lehetetlen. Még a legsötétebb szirmok is megmutatják a napfényben a piros, lila vagy mélykék árnyalatukat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?