A krizantém túlélheti a telet - ha mi is úgy akarjuk

A krizantém túlélheti a telet - ha mi is úgy akarjuk

Sokan egynyári virágként nevelik a krizantémot, vagy fagyvédett helyre viszik télire. Pedig a szabadban is teleltethető, ha megfogadunk egy jó tanácsot.

Mindenekelőtt jó, ha tudjuk: minden további nélkül lehetséges a krizantém teleltetése. Míg a hobbikertészek egy része úgy gondolja, hogy a krizantém legjobb esetben egy válogatós évelő, sokan egynyári növényként kezelik. Ennek azonban nem kell így lennie. Minimális téli gondozással ez a közkedvelt őszi szépség évről évre megújulhat. Az alábbiakban ismertetjük a helyes teleltetéséhez szükséges tudnivalókat.

Krizantém

A krizantém téli gondozása

A krizantém teleltetésének előkészítése már az ültetésekor elkezdődik. Ügyeljünk rá, hogy a növényt jó vízelvezetésű talajba ültessük. Sok esetben nem a hideg jelenti a krizantém végét, hanem a gyökérzete körül kialakuló jég, ha olyan földbe ültetjük, amely összegyűjti és magában tartja a vizet. A jó vízelvezetésű talaj elengedhetetlen tehát a krizantém sikeres teleltetéséhez.

Krizantém

A krizantém ültetésekor arra is figyeljünk, hogy valamelyest védett fekvésű helyre ültessük, ahol nincs kitéve a túlélési esélyét nagyban csökkentő téli szeleknek.

A krizantém télre történő felkészítésének következő lépése, hogy ősszel kellően hőszigeteljük. A növény levelei néhány keményebb fagyot követően megbarnulnak, elhalnak. Ezt követően metsszük vissza a szárait. A szárakat a föld felett kb. 8-10 cm-rel vágjuk el. A szárból meghagyott darabokkal biztosíthatjuk, hogy a következő évben a teljes növény megújuljon, mivel az új hajtások ezeknek a visszametszett száraknak a tövénél fognak kihajtani. Ha tehát a krizantémot teljesen a föld felszínéig visszametsszük, a következő évben nagy eséllyel kevesebb szár fog növekedésnek indulni.

Ezt követően, a teleltetés következő lépéseként a növényt jó vastagon takarjuk be mulccsal, amikor a föld már fagyott. A mulcs helyett szalmát vagy száraz leveleket is használhatunk. Ez a védőréteg biztosítja a talaj folyamatos hőszigetelését. Érdekes módon az eljárás lényege, hogy megakadályozza a talaj felengedését a téli melegebb fuvallatok idején. Ha a talaj megfagy, majd kienged, majd ismét megfagy, ez több kárt okoz a növényben, mintha egyszerűen fagyott maradna egész télen át.

A fenti néhány lépéssel nagyban növelhetjük annak az esélyét, hogy ez a pompás növény épségben átvészelje a hideg időjárást, és a következő évben újra megajándékozzon bennünket kedves virágaival. Ha ismerjük tehát a teleltetés módját, nem csak a növényt, a pénztárcánkat is megkíméljük, hiszen nem kell évente újabb és újabb növényeket beszereznünk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR