Meddig dermed a házi lekvár?

Meddig dermed a házi lekvár?

A lekvárkészítés után legtöbbször már az üvegbe töltött, lehűtött lekvárról derül ki, ha túl sűrű, netán túl folyós lett. Mindkét esetben menthető az értékes gyümölcs: a hobbikert.hu elárulja, hogyan.

Sokan készítük otthon házi lekvárt, dzsemet. Üvegekbe töltjük, dunszt után sorban a polcra rakjuk, általában egyet rögtön fel is nyitunk megkóstolni. De ilyenkor bizony előfordulhat, hogy azt látjuk, a tartalma kihűlt állapotban nem dermedt meg eléggé: túl puha vagy kifejezetten folyós lett. Ha így is alakult a dolog, ne essünk kétségbe, még csak ne is gondoljunk arra, hogy a lekvárt kidobjuk! Az állagán ugyanis szinte minden esetben lehet javítani. Leírjuk, hogyan.

Ha túl sűrű

Ha a lekvár túl sűrűre főtt, és ezt még az üvegekbe töltés előtt észrevesszük, hevítsünk forrásig 2,5-5 dl fehér szőlőlevet (vagy más, hasonlóan semleges ízű gyümölcslevet, pl. almalevet), majd folyamatos kevergetés mellett lassan, fokozatosan öntsük a lekvárba, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Ezután következhet az üvegekbe töltés.

Ha az üveg már le lett zárva, akkor felhasználáskor keverjünk a tartalmába egy kevés szőlőlevet, amíg el nem érjük a kívánt kisebb sűrűséget.

Almadzsem

Ha túl híg

Ha a lekvár túl folyós, akkor a fentiektől eltérő megoldást kell alkalmaznunk az állagjavításra.

Hozzávalók a sűrítéshez

- az állagjavításra szoruló üveges lekvárok
- cukrot nem tartalmazó pektin (a cukrozott pektin hozzáadásával a lekvár vagy gyümölcszselé túl édessé válhat)
- citromlé
- kristálycukor

Egy kis háttérinformáció a lekvárfőzéshez

A lekvárok, dzsemek és zselék megfelelő állagához 3 fontos dolog szükséges: pektin, cukor és a megfelelő savasság. A gyümölcsök természetes pektintartalma fajtánként eltér, és az is befolyásolja, hogy mennyire érett az adott gyümölcs (a kevésbé érett gyümölcs több pektint tartalmaz). Ki kell számolnunk tehát a megfelelő arányokat, és elegendő mennyiségű pektint, cukrot és citromsavat használnunk ahhoz, hogy a lekvár kellően besűrűsödjön. Végül egy rövid ideig (1 percig) tartó forralás szükséges ahhoz, hogy a 3 hozzávaló a megfelelően magas hőmérsékleten együttesen ki tudja fejteni a hatását. Általánosságban elmondható, hogy ha a lekvárunk nem dermedt meg, nem használtunk elegendő pektint, cukrot vagy citromsavat, vagy pedig nem tartott elég ideig a forralás. Ezt a csorbát fogjuk kiköszörülni, amikor javítunk az elrontott lekvár vagy zselé állagán!

1. lépés - Állapítsuk meg a rontott lekvár vagy zselé mennyiségét

Mérjük meg az újrafőzendő lekvár mennyiségét. Egyszerre legfeljebb 1-1,5 kg mennyiséggel dolgozzunk. Bontsunk fel egy üveget: ha nem megfelelő az állaga, akkor minden bizonnyal a többi üveggel is hasonló a helyzet. Ellenőrizni tudjuk, ha az üvegeket fejjel lefelé fordítjuk: ha a tartalmuk túl gyorsan, szinte azonnal megadja magát a gravitációnak, "folyik", akkor nem elég zselés a lekvár.

Számoljuk össze az állagjavításra szoruló összes üveget, hogy megállapítsuk a 2. lépéshez a lekvár mennyiségét. Nyissuk fel az üvegeket és a tartalmukat öntsük egy nagy lábasba. Mivel az üvegeket valószínűleg újra fel szeretnénk használni, mossuk azokat tisztára.

2. lépés - Számoljuk ki a hozzáadandó pektin, víz, cukor és citromlé mennyiségét

Minden liter rontott lekvárhoz vagy zseléhez keverjük össze egy nagy lábasban 60 g cukrot, 60 ml vizet vagy fehér szőlőlevet, 2 evőkanál citromlevet és 4 teáskanál (1 teáskanál kb. 6 g) pektint. Tehát, ha van pl. 10 db 250 ml-es üveges lekvárunk (2,5 l), akkor szükséges hozzá 150 g cukor, 150 ml víz vagy gyümölcslé és kb. 5 evőkanál citromlé, és 10 teáskanál pektin, lehetőleg a cukorral nem kevert fajtából.

ribizlilekvar 06

3. lépés - Keverjük össze a lekvárral és hevítsük forrásig

Adjuk a lekvárt a pektinkeverékhez, és teljes lángon forraljuk fel újra, folyamatos keverés mellett. Ne feledjük, hogy az egyik oka a dzsemek és zselék elrontásának, hogy sokan egyszerre túl nagy mennyiséget szeretnének megfőzni, illetve nem egyenletes a hevítés. Ennek következtében a pektin egy része túlfő, míg a többi nem fő meg eléggé. Így a legjobb, amit tehetünk, hogy soha nem dolgozunk egyszerre 1-1,5 kg gyümölcsnél többel, és soha ne próbáljunk egyszerre elrakni 2,5 liternél több lekvárt.

Miután a lekvár elkezdett forrni, forraljuk tovább még 1 percig.

4. lépés - Sűrűségpróba

Tartsunk egy fém kanalat egy pohár jeges vízben. A próbához vegyük ki a pohárból, rázzuk le róla a vizet, kanalazzunk ki egy fél kanál lekvárt és hagyjuk a kanálon kihűlni szobahőmérsékletűre. Ha kb. 1 perc múlva megszilárdul a kívánt sűrűségűre, akkor a lekvár elkészült. Ha nem, akkor keverjük hozzá még egy kis pektint, majd forraljuk fel és tartsuk forrásban ismét 1 percig.

5. lépés - Vegyük le a tűzről és töltsük üvegekbe

Vegyük le a tűzről és töltsük steril üvegekbe és rakjunk rá fedeleket.

ribizlilekvar 10

6. lépés - Vizes dunszt

Rakjuk az újrafőzött lekvárt tartalmazó üvegeket vizes dunsztba legalább 10 percre. Maximum 1000 ml térfogatú üveget válasszunk, ennél nagyobb méretű üvegek nem ajánlottak dzsemek és zselék elrakására. Az, hogy mennyi ideig tartsuk dunsztban 10 percen túl, függ a tengerszint feletti magasságtól (aki nem hiszi, járjon utána itt. Röviden a víz forráspontja függ a légköri nyomástól... a rögtönzött fizikaórának vége.) Íme:

0-300 m esetén: további 5 perc
300-1800 m között: további 10 perc
1800 m felett: további 15 perc

A levont tanulság

Ha a túl sűrűre sikerült a lekvár, a következő alkalommal adjunk hozzá egy kicsit kevesebb pektint, és/vagy egy kis gyümölcslevet a főzés előtt.

Ha a lekvár túl folyósra sikerült, a következő lekvárfőzéskor eleve adjunk hozzá 20%-kal több pektint.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR