Nyakunkon a ribizli szezonja, és ilyenkor ki kell próbálni valami különlegeset: rozé borral ízesített, kárminpiros színű, ajándéknak is tökéletes csupagyümölcs lekvárt. Akár 1 kilogramm gyümölcs is elég a próbához!
A kertben megérett a ribizli. Hogy a szépen pirosló bogyós gyümölcsből ne csak a látogatóba érkező kismadarak lakjanak jól, szorgos munkával leszüreteltük a bokrok termését. A konyhában lekvárt készítettünk belőle, nem is akármilyet: rozé borosat.
Hozzávalók:
- 1 kg ribizli
- 35 dkg kristálycukor vagy nyírfacukor
- 2 dl rozé (de a vörösbor sem rossz választás)
- 1 kávéskanál (6 g) pektin
- 1 mokkáskanál fahéj
- vaníliarúd magja
- jól záródó befőttesüvegek
Elkészítés:
A ribizlit leszemezzük a szárakról, majd szűrőbe téve hideg víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük.
Nagy lábasba tesszük, és beleöntjük a kedvenc zamatos borunkat.
Közepes lángon hevítjük. Mikor a gyümölcs összeesik, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd a lekvár megfelelő állagát biztosító természetes zselésítőt, a pektint. A pektin használatával kevesebb cukorral, rövidebb főzési idővel készülhet a lekvár, így íze gyümölcsösebb marad. A rövid főzési időnek köszönhetően kevésbé károsodik a felhasznált alapanyag vitamin- és ásványianyag-tartalma.
A fahéjat és a vaníliarúd kikapart magját se felejtsük ki.
Megvárjuk, amíg forrni kezd, majd gyakori kevergetés mellett még pár percig főzzük.
A besűrűsödött lekvárt betöltő tölcsérrel üvegekbe töltjük. Egy csepp se menjen mellé, annyira finom lesz!
A lezárt üvegeket 5 percre fejjel lefelé fordítjuk, majd száraz dunsztba rakjuk, amíg ki nem hűlnek.
A lekvárt felhasználhatjuk süteményekhez, fagylaltkelyhekhez, tölthetjük palacsintába vagy fogyaszthatjuk egyszerűen vajas kenyérre kenve. Dekoratív üvegekbe töltve pedig akár el is ajándékozhatjuk a felesleget. Az eredmény önmagáért beszél: