Medvehagyma: március-áprilisban gyűjthető

Medvehagyma: március-áprilisban gyűjthető

Fokhagymához hasonló ízű, lombos erdőben termő hagymaféle, amely kiválóan hasznosítható a konyhában. Érdemes virágzásban gyűjteni, mert levele nagyon hasonlít a gyöngyvirágéra (amely mérgező növény). A medvehagyma csillag formájú virágai azonban egyértelműen megkülönböztethetővé teszik.

Medvehagyma

Májusban gyönyörű látvány a fehéren virágzó nagy medvehagymás erdő, remek fotótéma kezdőknek és haladóknak egyaránt! Különös növény ez a hagymaféle, amely csak a bükk és a gyertyános-tölgyes erdőkben él meg. A földben telelő hagymákból korán tavasszal bújnak elő a levelei, majd hirtelen, szinte egyik napról a másikra jelennek meg a kis gömbökben nyíló virágok. A növény minden részének erős, fokhagyma illata van. A mintegy két hétig pompázó virágok és a levelek egyszerre hervadni kezdenek és visszahúzódnak a földbe. Május végére csak a barna levelek avarja borítja az erdő talaját. A gyöngyvirág mérgező levele nagyon hasonlít a medvehagyma levelére, de a két növény virága (április közepétől már virágzanak) eltérő.

A medvehagyma levelét sok évszázada hasznosítja az ember. A konyhában éppen úgy használható, mint a fokhagyma gerezdje: levest, salátát lehet belőle készíteni, de fel lehet használni a legkülönbözőbb ételek ízesítésére, díszítésére.

Medvehagyma
Medvehagymás kecskesajtpástétom Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Emellett gyógyító hatása is sokoldalú: csökkenti a magas vérnyomást, javítja az emésztést, gyógyítja a sebeket. És a nevét is onnan kapta, hogy a téli álmukból felébredő barna medvék ezzel tisztították át a gyomrukat!

Gyűjtik, veszik, termesztik?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR