'Rozmaringból készít hintót, tücskök húzzák'

'Rozmaringból készít hintót, tücskök húzzák'

Tücsökfogásban még nincs tapasztalatunk, de rozmaringtémában igen, így ha valaki ByeAlex dalszövegén felbuzdulva rozmaringhintó készítésére adná fejét, netán báránysültet tervez, annak megmutatjuk, hogyan termesztheti meg hozzá az alapanyagot.

A rozmaringról tudni kell, hogy melegigényes fűszernövény, ezért a déli, védett fekvésű kertekben marad meg. Téli takarásáról mindenképp gondoskodnunk kell. Ha ez sikerül, akkor akár kisebb fácskát is nevelhetünk belőle. Cserepes növényként azonban lakásunk viszonylag hűvösebb helyiségében egész télen át zöldell. Leveles hajtásait kíméletlenül nyirbálhatjuk, a beavatkozástól csak még tömöttebb rozmaringhajtásokat nyerünk.

Saját rozmaringból hintót... vagy báránysültet

Legegyszerűbb, ha első rozmaringbokrocskánkat egy kertészetben szerezzük be. Egy rozmaring nem rozmaring? A magról való szaporítás nagy hozzáértést és türelmet igényel, ezért inkább a hajtásdugványozással próbálkozzunk. Vágjunk le egy legalább egy egyéves hajtást, mártsuk gyökereztetőhormonba és ültessük cserépbe. Ha meggyökeresedett, ültessük át vagy ültessük végleges helyére a kertben.

Hajtásdugványozás

Fűszer, gyógynövény, dísznövény és természetes lakásillatosító

A rozmaringnak nagyon erős aromája van, ezért igen óvatosan kell bánni vele. Talán legismertebb bárányfűszerként, de más sültekhez is jól jön, alkalmas pácoláshoz való fűszerkeverékekbe, és a paradicsomos ételeket is kellemesen megbolondíthatja. A virágával gyümölcskrémeket is ízesítenek. Megkönnyíti a zsírok lebontását, ezért zsíros húsokhoz ajánlják. Azon kevés fűszerek közé tartozik, amelyek a szárítás során nem sokat veszítenek az aromájukból.

Rozmaringos sült körte
Rozmaringos sült körte Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Erkélyen, cserépben gondoskodva neveljük, mivel fázós, szabadba kiültetve is takarást igényel télen, és kemény fagyok esetén még úgy is esélye van a visszafagyásra. Aki szereti az illatát, egy-egy ágát a kandallóban vagy szabad tűzön elégetve is élvezheti.

Gyógyhatása elsősorban az olaja vérkeringést serkentő, vérbőséget okozó hatása révén fájdalomcsillapító, reumatikus panaszokat enyhítő, de enyhe fertőtlenítő és emésztés-könnyítő is. Ruha közé téve molyirtóként is kitűnő, illetve potpourriban rovarriasztó hatású.

"Így nyugtat meg csendesen. Ő az én kedvesem."

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR