Akinek van egy kis nyáron betakarított citromfű-készlete, esetleg más süteménybe illő zöldfűszere, most kipróbálhatja ezt a különlegesen szép, ajándékba is süthető linzert.
Benyúltunk a konyhaszekrény mélyébe és megakadt a kezünk egy lezárt üvegen: végre megvan a nyár végén elrakott szárított citromfű!! Nem kérdés többé: citromfüves linzert fogunk készíteni!
A recept nagyon egyszerű és az elkészítés sem bonyolult. Az egyetlen egyhangú és némi kitartást igénylő szakasza a nyújtás és szaggatás. Különlegessége, hogy visszacsempésztünk bele valamit a nyár zamatából és illatából: elővettük a szorgosan összegyűjtött, szárított és morzsolt citromfűkészletet. (Citromfűlikőrt és citromfűteát korábban már készítettünk.)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg cukor
20 dkg vaj
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál morzsolt citromfű
+ annyi tej, amennyit felvesz
Az alapanyagokat szépen összegyúrjuk és épp csak annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk. A vaj kiváltható margarinnal vagy sertészsírral, illetve a tejfölösszájúak tejfölt tegyenek bele tej helyett. Friss citromfüvet is használhatunk apróra vágva, ez esetben 3-4 evőkanálnyival számoljunk.
A kapott tésztát lisztezett deszkán fél centinél is vékonyabbra nyújtjuk, és szezon szerinti kiszúró formákkal sütiket szaggatunk belőle: karácsonykor jöhetnek az angyalkák és a fenyőfák, húsvétkor a nyulak, gyerekzsúrra pedig a vidám fejek.
Előmelegített sütőben 200 °C-on 5-6 percig sütjük. Figyeljünk nagyon oda, mert pillanatok alatt túl lehet sütni és az omlós falatok helyett kopogósakkal pironkodhatunk.
Az elkészült linzer már így is tökéletes porcukorral meghintve, de még finomabb, ha 2 darabot összeragasztunk kedvenc lekvárunkkal (nálunk most a mézeskalácsos sütőtök a favorit).