Mentsük meg az angyaltrombitát a leghidegebb napoktól

Mentsük meg az angyaltrombitát a leghidegebb napoktól

A csodálatos virágú angyaltrombita látványától elbúcsúzhatunk, ha nem vigyázunk rá télen. Gondosan teleltetnünk kell, és erre több ügyes megoldást is tudunk tanácsolni.

Míg a legtöbb angyaltrombita (Brugmansia) faj a mi éghajlatunkon az év legnagyobb részében jól érzi magát a szabadban, ha beköszönt a hideg időjárás, a fagypont körüli hőmérsékleten gondoskodnunk kell a megóvásáról. Ezért legtöbb esetben ajánlott az angyaltrombita lakáson, házon belüli teleltetése. Következzen a növény benti teleltetésével kapcsolatos útmutatónk.

Angyaltrombita

Az angyaltrombita tartása kontinentális éghajlati viszonyaink között

A mi éghajlatunkon az angyaltrombita falakon belüli telteltetése a növény gondozásának igen fontos részét képezi. Hogy ezt egyszerűbben meg tudjuk oldani, általában jobb, ha az angyaltrombitát eleve konténeres növényként neveljük. A konténert könnyen tudjuk mozgatni a növény téli gondozása során.

Az angyaltrombita teleltetésének előkészítése

Mielőtt behozzuk az angyaltrombitát, hogy téli nyugalomra helyezzük, általában tanácsos visszametszeni az ágait. A meleg éghajlatú országokban, kinti teleltetéskor hasonlóképpen visszametszik a növényt, legtöbbször egészen a talaj szintjéig, majd mulccsal jól betakarják. Ha biztosra szeretnénk menni, mert esetleg attól tartunk, hogy valami nem sikerül a teleltetés során, az anyanövényről metszéskor levágott ágdarabokat ki is gyökereztethetjük.

Ha a kinti hőmérséklet 10 °C alá esik, ideje megtennünk az első lépéseket a növény teleltetéséhez. Helyezzük el a konténerét télire egy sötét, gyenge megvilágítású helyiségben, mint például a pince, esetleg egy tágas tárolószekrény. A növény téli álomba merüléséhez kevesebb fényre és alacsonyabb (optimális esetben 4 és 10 °C közötti) hőmérsékletre van szüksége. A növényt innentől kezdve csak igen mérsékelten öntözzük, körülbelül havonta egyszer, hogy megakadályozzuk a teljes kiszáradását. Ezekben a hetekben a tápoldatozását is függesszük fel, hagyjuk, hogy nyugalmi állapotba kerüljön. Ha a növény a teleltetés hónapjaiban az összes levelét lehullatja, nem kell aggódnunk, ez teljesen normális jelenség.

Az angyaltrombita szobanövényként való teleltetése

Vannak, akik az angyaltrombitát a nyugalmi állapot helyett jobb szeretik szobanövényként átteleltetni. Ezzel sincsen semmi gond. Egyes fajok esetén valóban meg lehet oldani az egész télen át tartó virágzást, de ennek eléréséhez a növénynek sok fényre van szüksége. Állítsuk a növényt egy déli fekvésű ablakhoz, ahol sok napfény éri, majd egész télen át gondozzuk szobanövényként, hetente körülbelül egyszer öntözzük.

Hasonlóképpen üvegházban, télikertben is átteleltethetjük az angyaltrombitát. Ez esetben is előfordulhat, hogy miután behoztuk, a növény elkezdi hullatni a leveleit, de ez a környezetváltozásra tett normális reakciója, amellyel kapcsolatban semmi különösebb tennivalónk nincsen.

Angyaltrombita

Az angyaltrombita teleltetése tehát követel némi extra erőfeszítést a hobbikertésztől, de ez mindenféleképpen megtérül: ha követjük a fenti lépéseket, évről évre gyönyörködhetünk a növény impozáns virágaiban.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR