Miért kerül ennyibe a klívia?

Miért kerül ennyibe a klívia?

Drága növény, az biztos: árát az indokolja, hogy nem könnyű kitalálni, mitől érzi annyira jól magát, hogy szinte kiugorjon a bőréből. Most eláruljuk a titkát...

A Dél-Afrikában őshonos klívia vagy más néven kafferliliom igen hamar népszerűvé vált a hazai hobbikertészek körében. A különleges, rizómás növény egyediségét viszonylag borsos ára is igazolja.

Míg a legtöbb klíviafajt érdekességszámba menő szobanövényként tartják, az időjárási viszonyok tekintetében megfelelő helyeken kinti, konténeres növényként is nevelhetjük. Ennek ellenére a teleltetését bent, a falakon belül kell megoldanunk.

A klívia legnagyobb vonzereje pompás virágaiban rejlik, amelyek színe a halvány narancssárgától a vörösig terjed. Az illatos, trombitaszerű virágok hasonlítanak az amarilliszéhez, de annál kisebbek. Abban is eltér az amarillisztől, hogy fényes, lándzsa alakú leveleit egész évben megtartja.

Klivia

Tippek és tanácsok a klívia gondozásához

A szobanövényként tartott klívia a lakás világos, szűrt fénnyel megvilágított helyeit részesíti előnyben, míg a szabadban tartott társai árnyékban érzik jól magukat. A növény a tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű virágföldet vagy földmentes ültetőközeget kedveli.

A klívia tavasztól őszig a legaktívabb, amikor is a számára ideális nappali hőmérséklet minimum 21 °C, az éjszakai pedig legkevesebb 10 °C körül mozog. Egy száraz őszi pihenőt követően a klívia általában télen kezd virágozni, jellemzően február környékén.

E nélkül a pihenőidő nélkül a növénynek továbbra is a levelei fejlődnének és gyarapodnának, nem pedig a virágai. Továbbá erőteljesebb a virágzása, ha a gyökérzete dús, már teljesen benőtte a konténerét.

Klivia

A klívia gondozása

Bár a klívia elviseli, ha hosszabb ideig ügyet sem vetünk rá, a gondozásának vannak olyan lényeges lépései, amelyeket nem hagyhatunk ki. Ezzel együtt elmondhatjuk, hogy a gondozása viszonylag egyszerű. A földjét tartsuk enyhén nedvesen, két kiadósabb öntözés között hagyjuk kissé kiszáradni. Havonta egyszer tápoldatozzuk.

Késő ősszel (október vége felé), hozzuk be a lakásba téli pihenőre az addig a szabadban tartott konténeres klíviát. Ennek ideje általában 12-14 hét. Ez idő alatt csökkentsük le az öntözővíz mennyiségét és ritkítsunk az öntözések gyakoriságán - éppen csak annyi vizet kapjon a növény, hogy a levelek szövetei kellőképpen megteljenek vízzel. A tápoldatozással hasonlóan takarékosan bánjunk. A téli pihenőt követően fokozatosan visszatérhetünk a szokásos öntözési és tápoldatozási gyakorlathoz. Ha minden jól megy, mintegy egy hónapon belül megjelennek az első bimbók. A kinti fagyveszély elmúltával, ha szeretnénk, a növényt újra  kitehetjük a szabadba egy megfelelően árnyékos helyre.

További hasznos tudnivalók a klívia gondozásával kapcsolatban

A klívia nehezen viseli, ha a gyökérzetét megbolygatjuk, ezzel együtt, ha szükséges, minden 3-5. évben átültehetjük. Erre tavasszal, elvirágzás után kerítsünk sort. Bár a szaporítása nem egyszerű, megpróbálkozhatunk a tőosztással. Ha magról szaporítjuk, általában 3-5 év is eltelhet az első virágzásig, míg egy sikeres tőosztást követően a fiatal, új növény már 1-2 éven belül virágzásnak indul.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR