Miért legyen amerikai tőzegáfonya a kertemben?

Miért legyen amerikai tőzegáfonya a kertemben?

Az alacsony termetű, fásodó szárú kúszónövény akár 100 évig is terem, bogyóját pedig csodaszernek tartják. Az biztos, hogy finom. Hogyan termesszünk amerikai tőzegáfonyát a kertben?

Alacsony kúszónövény

Az amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) vagy más néven cranberry, Észak-Amerikában őshonos. Alacsony növekedésű, fásodó szárú kúszónövény, kicsi, ovális levelekkel. Akár 2 m hosszú vízszintes hajtásokat (indákat) is hozhat, amelyeken függőleges hajtások fejlődnek. Ezek csupán 5-20 cm-esek, rajtuk vegetatív (hajtásképző) és generatív (terméshozó) rügyek is találhatók. Minden virágrügyből legalább 7 virág fejlődik. Június-augusztusban virágzik. A termésérés időszaka augusztustól szeptember végéig tart. Termései piros színűek, kerekdedek, és jóval nagyobbak, mint a nálunk ismert rokonának, a fekete áfonyának a gyümölcse.

Ilyen cuki növény

Észak-Amerikában elterjedt

A tőzegáfonyát először 1816-ban termesztette Henry Hall, kereskedelmi céllal. Ma fő termesztő körzetei Wisconsin, Massachusetts, New Jersey, Oregon és Washington államokban, Kanadában pedig Brit Kolumbiában és Québec tartományokban vannak.

Tápanyagszegény, savas talajokon akár 100 évig is terem

Tőzeges, jó vízáteresztő-képességű, savanyú talajt kedvel. A legjobban tápanyagszegény talajon terem, mert ellenkező esetben a termésérlelés helyett a levélfelület növekedésére fordítódnak a felvett tápanyagok. Napos, esetleg félárnyékos helyen termeszthető. Az erős széltől óvni kell. 3 év után fordul először termőre, de csak 5 év elteltével hoz először nagy mennyiségű termést. Ezután azonban 50-100 évig is terem. Öntermékenyülő, de a rovarok általi keresztbeporzás eredményeként nagyobb termésátlagok érhetők el. Magról, dugványokról is szaporítják. Fő fajtái: "Wilcox", "Smack", "Pilgrim", "McFarlin", "Langlois" "Hamilton", "Early Black".

Árasztással is betakarítható

A gyümölcs betakarítása kétféle módon történhet: géppel szüretelve, illetve jóval látványosabb árasztásos eljárással. A víz tetejére felúszó gyümölcsöket "lehalásszák".

Árasztják

Rendkívül egészséges

Egyrészt kiváló tápanyag- és ásványi anyag (Ca, Mg, K) valamint C, B, A-vitaminforrás, másrészt számos betegség megelőzésében, leküzdésében hasznos. A flavonoid-tartalmának köszönhetően csökkenti a szívinfarktus kialakulásának veszélyét. A húgyúti fertőzések megelőzésére is használható, mivel megakadályozza az ún. Escherichia coli baktérium megtelepedését. Sőt, állítólag a fogínygyulladást okozó baktériumok ellen is kiváló védelmet nyújt. Antioxidáns-tartalma révén pedig csökkenti a rákos daganatok kialakulásának veszélyét, azáltal, hogy megakadályozza a szabad gyökök képződését. Emiatt a szervezet ellenálló-képességét is növeli. Nagyon sok antioxidáns fenolt tartalmaz. Összehasonlítva például a többi magas fenol-tartalmú gyümölccsel, a fekete áfonyánál kétszer több, a körténél, szőlőnél 15-20%-kal több fenolt tartalmaz.

Áfonyalé

Fagyasztva vagy aszalva tárolható

A tőzegáfonya termését egészben és szeletelten is jól lehet fagyasztva vagy szárítva tárolni. Helyezzük a terméseket légmentes tárolóedénybe. Így akár egy évig is eltartható.

Befőttként vagy süteménybe sütve

A gyümölcsöt nyersen vagy befőttként is fogyaszthatjuk. Sokak számára túl savas a nyers fogyasztáshoz, ezért főként sütemények készítésénél használják. Egyesek szerint a befőzéskor hozzáadott egy teáskanálnyi só helyettesítheti a normál körülmények között adagolt teljes cukormennyiség felét.

Készül a befőtt

Áfonyaszósz

A tőzegáfonyából készített hab jó kiegészítője lehet vadas ételeknek. 100 g tejszínhabot kavarjunk össze 50 g tőzegáfonya-pürével, helyezzük az egészet Lollo rosso salátára. A tetejére helyezzünk pár szem tőzegáfonyát. Az omlós vadhúst melléhelyezve már tálalhatjuk is.

Áfonyavodka

5 cl vodkához adjunk 2 cl áfonyalevet. A jeges legjobb.

Körbenéztünk a neten, hogy hol lehet hozzájutni. Néhány kertészet kínálatában előfordul, például itt és itt. Akit tud még lelőhelyről, ne habozzon megírni a hozzászólásokban!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR