Nyári bogyós sajttorta, a kert gyümölcseivel

Nyári bogyós sajttorta, a kert gyümölcseivel

Desszert a bokorról.

Érik a ribizli, az áfonya, a szeder, a málna, akad még szamóca – itt az ideje egy finom gyümölcsös sajttortának! Ebbe a desszertbe a kert minden bogyósa belefér.

nyari bogyos sajttorta 02

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

• 200 g liszt
• 40 g porcukor
• 1 teáskanál reszelt citromhéj
• 1 csipet só
• 1 tojás
• 100 g vaj

A sajtos krémhez:

• 500 g friss sajtkrém (vagy natúr sajtkrém)
• 2 tojás
• 50 ml habtejszín
• 6 evőkanál bodzaszirup
• 60 g cukor
• 1 tasak vaníliás cukor
• 30 g liszt
• 300 g vegyes bogyósgyümölcs (pl. ribizli, málna, áfonya)

Elkészítés:

1. A lisztet, a porcukrot, a citromhéjat, a sót, a tojást és a vajat tésztává dolgozzuk össze. Nyomkodjuk a tésztát egy torta- vagy piteforma aljába és a szélén egy kicsit húzzuk fel óvatosan. Szurkáljuk meg többször villával, fedjük le fóliával és tegyük hűtőbe legalább 30 percig.

2. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 20 percig süssük vakon (tegyünk a tésztára sütőpapírt és lencsét vagy babot a tetejére). Sütés után hagyjuk egy kicsit kihűlni.

3. A krémhez a sajtkrémet, a tojásokat, a habtejszínt, a bodzaszirupot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet keverjük sima masszává. Öntsük a krémet a torta alapjára és simítsuk el. Pakoljuk meg a bogyósokkal és süssük kb. 45 percig (a középső rész még kissé lágynak tűnhet, de kihűlve megdermed majd).

Ha gyorsan szeretnénk elkészülni vele, vajaskekszet is használhatunk a tészta helyett: egyszerűen morzsoljunk össze 200 g vajaskekszet 100 g vajjal és nyomkodjuk a formába.

nyari bogyos sajttorta 03

nyari bogyos sajttorta 04

nyari bogyos sajttorta 05

nyari bogyos sajttorta 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR