Az egyik kisebb, a másik nagyobb.
Bár mindketten a hangavirágúak rendjébe tartoznak, valójában két különböző fajról van szó. Sokan mégis egybemossák őket, ezért bemutatjuk a különbségeket!
A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) Európában és Ázsiában őshonos, felfelé törő ágakkal és széles levelekkel rendelkező bokor. A max. 40 cm magasra megnövő törpecserje vadon a tűlevelű erdőkben, mocsaras területeken, alpesi hegyekben él.
Vaccinium vitis-idaea
Vaccinium vitis-idaea
Az amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) viszont elterülő, max. 10-15 cm-re megnövő törpecserje, amely a földön kúszik.
Vaccinium macrocarpon
Vaccinium macrocarpon
Magukat a gyümölcsöket is nagyon jól meg lehet különböztetni. A gömb alakú vörös áfonya borsónagyságú, és rövid fürtökben csüng. Kezdetben fehér, de teljesen érett állapotban világostól skarlátvörösig színeződik. A rubinpiros tőzegáfonya gyümölcse azonban jóval nagyobb, gyorsan elérheti akár egy cseresznye vagy egy olívabogyó méretét is.
Vaccinium vitis-idaea
Beltartalmukat tekintve viszont hasonlít egymásra a két gyümölcs. Különösen értékesek a bennük lévő fenolsavak és tanninok, amelyek gyulladásgátló hatással bírnak. A vörösáfonya- vagy a tőzegáfonyalé rendszeres fogyasztása jótékony hatású a húgyúti fertőzések esetén is.
Vaccinium macrocarpon
A vörös áfonya szezonja általában októberig tart és a kapható friss áru szinte kizárólag Észak- és Kelet-Európa vadontermő területeiről származik. Fontos, hogy a gyümölcsöt alaposan megmossuk, mert megtapadhatnak rajta a rókaféreg petéi. A savas, enyhén keserű bogyók nem igazán alkalmasak nyers fogyasztásra. Sokkal finomabbak kompótnak, zselének vagy lekvárnak elkészítve.
Vaccinium macrocarpon
Októbertől januárig kapható a szupermarketekben a tőzegáfonya. A gyümölcs főként Észak-Amerikából érkezik. Vásárláskor ügyeljünk a minőségre, a kiváló bogyók érettek, sima, ránc és folt nélküli héjjal rendelkeznek.