A sivatagi rózsa hajlamos csúnyán megsértődni

A sivatagi rózsa hajlamos csúnyán megsértődni

Izgalmas, egyedi növényről van szó, amely szigorúan megbosszulja, ha valami nem tetszik neki a gazdája viselkedésében. Lássuk, mire érzékeny!

Vajon miért nem virágzik a sivatagi rózsa? Sok esetben némi furfangot igényel, hogy rávegyük a sivatagi rózsát a virágzásra. Máskor viszont a virágzás elérése egyszerűen türelem kérdése. Lássuk, mi a módja annak, hogy a növény elragadó virágait végre megcsodálhassuk!

sivatagi rozsa 03

Mikor nyílik a sivatagi rózsa?

A sivatagi rózsa jellemzően tavasszal és nyáron bont szirmot, ekkor több héten át gyönyörködhetünk a virágaiban. Megfelelő gondozás mellett egyes nemesített fajták akár egész éven át díszíthetik a környezetünket virágaikkal. De esetükben is sok türelemre van szükség. Megtörténhet ugyanis, hogy a sivatagi rózsa hónapokig nem hoz virágot. Viszont ha a növény egészséges, a fejlődéséhez szükséges körülmények pedig ideálisak, előbb-utóbb egészen biztosan virágba borul.

sivatagi rozsa 04

Mi az oka annak, ha a sivatagi rózsa nem virágzik?

Az alábbiakban felsoroljuk a virágzás elmaradásának leggyakoribb okait, és néhány tanácsot is adunk azzal kapcsolatban, hogyan bírjuk rá a növényt a mielőbbi virágzásra.

sivatagi rozsa 02

Átültetés

Ha a sivatagi rózsát nemrég átültettük, előfordulhat, hogy a növény ideig-óráig protestál, amíg hozzá nem szokik az új környezetéhez. Egy ideig ugyanis az energiáját a gyökerezésre, nem pedig a virágzásra fogja fordítani.

Az általános szabály az, hogy a sivatagi rózsa kétévente igényel átültetést, amelyre lehetőleg a tavasz közepén kerítsünk sort. A növényt ilyenkor egy mérettel nagyobb cserépbe ültessük át. Használjunk jó vízelvezetésű ültetőkeveréket, és ügyeljünk arra is, hogy az ültetőedény alján legyen vízelvezető nyílás. Annak érdekében, hogy a növénynek legyen elég ideje alkalmazkodni, az átültetés után egy-két hétig csökkentsük az öntözés mértékét.

sivatagi rozsa 05

Öntözés, vízelvezetés

A sivatagi rózsa jó szárazságtűrő, és akár hetekig is elvan öntözés nélkül. Azonban bőséges öntözésre van szüksége ahhoz, hogy bimbókat hozzon. Probléma akkor merülhet fel, ha hagyjuk, hogy a növény átázott földben vagy a cserepe pangó vízben álljon. Ilyenkor nem csupán a virágzás megszűnésével kell számolnunk, hanem azzal is, hogy a rossz vízelvezetésű talaj könnyen a növény rothadásához, majd elhalásához vezethet. A tavaszi és nyári hónapokban öntözzük a növényt rendszeresen, ezt követően pedig – a növény őszi-téli nyugalmi időszakában – csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, illetve az öntözés gyakoriságát.

Ami a talaj minőségét illeti, a sivatagi rózsa a tápanyagokban gazdag, enyhén lúgos talajt kedveli.

Napfény

A sivatagi rózsa sok napfényt igényel. Ennek megfelelően a fényhiány is okozhatja a növény virágzásának elmaradását. Állítsuk a növény cserepét olyan helyre, ahol legalább napi 5-6 óra, vagy akár még ennél is hosszabb ideig tartó napsütés éri.

Tápanyagutánpótlás

Bár a sivatagi rózsa nem igényel sok tápoldatot, rendszeres tápanyagutánpótlásra van szüksége ahhoz, hogy felkészüljön a virágzásra. A szabadban tartott növénynek a tavaszi-nyári időszakban 2-3 alkalommal biztosítsunk tápanyagot az öntözővízhez adagolható, a növény kiegyensúlyozott fejlődéséhez szükséges folyékony tápoldat formájában. A lakásban tartott növénynek a tavaszi-nyári hónapokban hetente biztosítsunk feles hígítású folyékony tápoldatot.

A virágzást továbbá magas foszfortartalmú tápoldattal, illetve csontliszttel is elősegíthetjük.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR