Mire használhatja egy kertész az alufóliát? 6 remek ötlet!

Mire használhatja egy kertész az alufóliát? 6 remek ötlet!

Az alufóliát számtalan dologra felhasználhatjuk a konyhában és az otthonunk egyéb helyiségeiben. De vajon azt hányan tudtuk, hogy a kertészek is jó hasznát vehetik? Lássunk most 6 nagyszerű példát, hogy hogyan!

1. Fényvisszaverő palántanevelő doboz

Az alufólia egyik legérdekesebb kertészeti célú felhasználása a fényvisszaverő doboz, amely visszatükrözi a nap sugarait és ezzel elősegít a palánták növekedését. Meleghez és extra napfényhez juttatja a fejlődő fiatal növényeket.

Keressünk egy kartondobozt vagy cipősdobozt és a belső oldalait vonjuk be alufóliával. Felül minden oldalt lógjon túl kb. 5 cm-rel. Ha szükséges, a művelethez használjunk folyékony ragasztót vagy ragasztószalagot, hogy a fólia biztosan a helyén maradjon. Fúrjunk kis vízelvezető lyukakat a doboz aljára, majd állítsuk bele a palántanevelő poharakat.

alufolia kerteszeknek 01

2. Riasszuk el a hívatlan madarakat

A madarak természetüknél fogva félnek a csillogó, zajos dolgoktól. Ha tehát szeretnénk elkerülni, hogy idegen csőrök csipegessék le előlünk a várva-várt termést, csak kössünk fel néhány csík alufóliát a gyümölcsfánk vagy bokrunk ágaira. Ha lehetséges, ragasszunk a csíkokra egy-egy félelmetes szempárt is a garantált siker érdekében.

alufolia kerteszeknek 02

3. Tartsuk távol a csigákat és egyéb kártevőket

A meztelencsigák és rovarkártevők távoltartása érdekében takarjuk be a talajt alufóliával. Egyszerűen fektessünk le szimpla rétegben új vagy használt alufólia lapokat a megóvni kívánt növény töve köré. Hogy a szél ne fújja el, az alufólia sarkaira tegyünk egy-egy kis kupac földet vagy kisebb köveket. Másik megoldásként a talajtakaró mulcsba keverjünk alufólia csíkokat, majd szórjuk le egyenletesen a növények köré. Ez az eljárás elősegíti a talaj nedvességtartalmának a megtartását, csökkenti a talaj hőmérsékletét, valamint visszaszorítja a gyomok növekedését. És természetesen a fényben meg-megcsilladó talajtakaró elriasztja a rovarkártevőket is.

alufolia kerteszeknek 03

4. Védjük meg télen a fákat a rágcsálóktól

A pockok, az egerek és a nyulak mérhetetlen pusztítást képesek véghez vinni a fákban és cserjékben. Olyan felszín alatti sérüléseket tudnak okozni, amelyek veszélyeztetik a növény jövőbeli egészséges növekedését, fejlődését, illetve potenciálisan csökkentik a várható terméshozamot is. Hogy a téli hónapokban védve legyenek a fáink, használjunk alufóliát, amelynek kellemetlen tapintása elriasztja a rágcsálókat.

Mérjük meg, mekkora a fatörzs kerülete és tépjünk le ennek megfelelő méretű alufólia darabokat. Csomagoljuk be a fa törzsét két réteg alufóliával. Nyomkodjuk jól oda, hogy ne váljon le. Célszerű régetenként haladnunk – először egy réteg alufóliába csomagoljuk be a törzset, majd következhet a második réteg, alulról felfelé haladva.

5. Védekezzünk az őzek ellen

Van, amikor nem elég a kertet kerítéssel védeni; az őzeknek ez sem jelenthet akadályt, gond nélkül bejutnak. Ha bennünket is érint a probléma, néhány csík alufólia jelenthet megoldást a be-beugráló vadak ellen. Csak tekerjük körbe a cserjék és facsemeték tövét alufóliával. Fontos, hogy legalább 60-70 cm magasan védjük a növényeket, mivel az őzek szívesen és nagyon ügyesen lelegelnek bármit, ami alacsonyabban van, mint a magasságuk.

6. Eldobható tölcsér kerti vegyszereknek

A különböző műtrágyák, rovarölő, illetve növényvédő szerek beszerzése nem kis anyagi ráfordítást igényel a hobbikertészek részéről. Bármi célból is vásároljunk belőlük, egészen biztosan nem olcsók, ezért nem is szeretnénk, ha kárba vesznének. A fel nem használt oldatokat egy házi készítésű alufólia tölcsér segítségével ügyesen vissza tudjuk tölteni az eredeti flakonba anélkül, hogy egy csepp is mellé menne vagy feleslegesen takarítanunk kellene a művelet után.

alufolia kerteszeknek 04

Fotók: balconygardenweb.com

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?