Miért és mikor kell visszavágni? Íme, a borostyán helyes metszése

Miért és mikor kell visszavágni? Íme, a borostyán helyes metszése

Vegyünk kesztyűt.

A borostyán örökzöld, erőteljes növekedésű növény, amelyet előszeretettel ültetnek takarónövényként vagy akár sövényként. Falakat, kerítéseket vagy egész fákat is beborít – rendszeres vágás nélkül nagyon gyorsan terjed. Metszésre először nem is gondolunk, mert általában eltelik pár év, amíg ültetés után a borostyán igazán növekedni kezd.

Valóban igénytelen növény, nem kell sokat aggódnunk miatta, egy feladatunk lesz: a visszavágás, miután igazán beindul. Kúszógyökereivel akár a kerítésre, házfalra is felmászhat, és elképzelhető, hogy egy idő után kordában kell tartanunk, hogy merre terjedjen és merre ne. Akkor is szükség lehet vágásra, ha beteg, sérült, fagykárosodott ágakat látunk.

borostyan visszavagasa 02

Általánosságban a borostyán metszésével nem tudunk nagyot hibázni, sem különleges metszési technikára, sem időpontra nem kell odafigyelnünk. Egyszerűen vágjuk le azokat a hajtásokat, amelyek útban vannak, túlnőttek, nem illenek a képbe. A növény gond nélkül kihajt újra, rövid idő alatt megújul.

Dugványt is vághatunk a borostyánról; mind a zöldlevelű, mind a sárgás vagy fehér mintázattal tarkított levelű fajták könnyen szaporíthatók dugvánnyal. Ehhez júniusban vagy július elején vágjunk egy jó 15 cm hosszú hajtást, és helyezzük nedves talajba. Nem kell sokáig várnunk arra, hogy új, elültethető hajtásaink legyenek.

borostyan visszavagasa 03

Tavasszal vagy augusztusban sövényvágóval igazíthatjuk meg a borostyánsövényt. Amennyiben a házfalon nő a növény, használjunk metszőollót, ágvágót vagy akár fűrészt a vastagabb ágak eltávolításához.

A késő nyártól késő őszig virágzó borostyán zöldessárga virágai bővelkednek a nektárban, ami a méhek és más rovarok fontos táplálékforrása.

Figyelem! A borostyán minden része mérgező, különösen a bogyók, ezért a munkálatoknál ajánlatos kesztyűt viselni. Az arra érzékenyeknél a növény nedve akár bőrirritációt is okozhat! Sőt, maszkot is érdemes feltenni, mert a borostyánból bosszantó módon a nagyobb vágásoknál gondot jelentő kis növénydarabkák szabadulnak fel, amelyeket be tudunk lélegezni.

borostyan visszavagasa 04

A borostyán gyakorlatilag egész évben metszhető, kivéve fagyban, mert a kemény hideg még ebben a robusztus növényben is kárt okozhat. A legideálisabb időszak az április-május és az augusztus vége. Ügyeljünk arra, hogy madárfészek be legyen a borostyánban, amikor metszeni kezdjük! Az örökzöldeket nem szabad a tűző napsütésben metszeni. Az így felszínre kerülő, mélyebben megbúvó ágak ugyanis nem szokták meg az erős napfényt és könnyen megégnek.

Noha a borostyánt általában örökzöld mivolta miatt ültetik, a növények természetesen virágoznak is. Ez általában 10-15 év után következik be, amikor az új hajtások már nem kúsznak, hanem inkább tömör bokorrá rendeződnek, és zöldes-sárga virágok jelennek meg, ősszel pedig mérgező bogyók. A rendszeres metszés ezután a virágképződést serkenti.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR