Mit vétettem? Miért zöld a hortenziám virága?

Mit vétettem? Miért zöld a hortenziám virága?

A hortenzia a nyári hónapok legdekoratívabb virágos cserjéinek egyike. A gyönyörű, hatalmas virágok már a régi korok kertészeit is elbűvölték, napjainkban pedig újra reneszánszát éli e pompás növény.

Számos, egymástól különböző hortenziafaj ismert. Talán mind közül a legnépszerűbb a félgömb alakú virágzatával díszítő Hydrangea macrophylla, azaz kerti hortenzia.

Míg a nyári hónapokban szirmot bontó hortenzia virágainak színe rendszerint kék, rózsaszín vagy fehér, mindannyian tapasztaltuk már, hogy a szezon folyamán egyszer csak zöld színű hortenziavirágok is felbukkannak. De vajon mi ennek az oka? Mi a pontos magyarázata a különös jelenségnek? Az alábbiakban sok mindenre fény derül!

hortenzia viraga zold 01

A zöld hortenziavirág rejtélyes okai

A hortenziavirág nem ok nélkül zöldül el. Maga az anyatermészet áll a jelenség mögött, akinek ehhez a trükkös mutatványhoz anno kis segítséget nyújtottak azok a francia kertészek, aki az eredetileg Kínában őshonos fajtákból hibrideket állítottak elő.

Ha jobban megfigyeljük a virágzatot, láthatjuk, hogy amit színes virágnak hiszünk, az egyáltalán nem szirmokból áll, hanem sziromszerű csészelevelekből. A csészelevelek feladata, hogy védjék a valódi virágbimbókat. Hogy akkor miért is zöld a hortenziavirág? Mert ez a csészelevelek természetes színe. Ahogy a csészelevelek idősödnek, a rózsaszín, kék vagy fehér pigmentek túlerőbe kerülnek a zölddel szemben, de nagyon sok esetben a színes virágok – ahogy hervadni kezdenek – végül ismét zöldbe fordulnak.

Számos kertész úgy véli, hogy a színt kizárólag a talaj pH-értéke határozza meg. Erről itt írtunk korábban. De ez csak a történet egyik fele. A zöld hortenziavirágok ugyanis színt váltanak, ahogy a nappalok egyre hosszabbodnak és egyre több lesz a természetes fény. A fény adja az energiát, ami által a virágok színessé válnak. A szín hetekig fennmaradhat, majd azt tapasztaljuk, hogy a virágok színe ismét zöldre vált, ahogy a nappalok egyre rövidülnek. A kék, rózsaszín és fehér pigmentek energiát veszítenek, elhalványulnak. És végül ismét a zöld szín válik dominánssá.

Időnként az is előfordul, hogy a hortenziavirágok a teljes vegetációs időszak alatt megőrzik zöld színüket. Ha történetesen kezdő kertészek vagyunk vagy újonnan beszerzett hortenziáról van szó, amely később bont szirmot, mint a társai, az is meglehet, hogy egész egyszerűen az úgynevezett 'Limelight' fajtával van dolgunk. Ennek a viszonylag új, tetszetős fajtának jóval kisebbek a levelei, mint a nagy levelű fajtáknak általában. Természetes alaptulajdonsága a zöld árnyalatú virágzat: a virágzás elején és végén a virágok fehérek, a kettő közötti időszakban viszont zöld színben pompáznak.

Ha viszont a zöld virágú hortenziánk valamelyik másik fajtához tartozik, és a virágok csak nem akarnak színt váltani a virágzás ideje alatt, akkor elmondhatjuk, hogy jó eséllyel az anyatermészet furcsa csíntevései egyikének estünk áldozatul. Még a hivatásos kertészek sem tudnak épkézláb magyarázattal szolgálni a jelenségre. Okozhatja a szokásostól eltérő időjárási viszonyok véletlen egybeesése, de tudományos magyarázat egyelőre nem létezik. Ennek ellenére nincs ok csüggedésre! A zöld virágú hortenzia minden bizonnyal csupán egy-két szezont tölt ebben a rendhagyó állapotában, majd a virágzás visszatér a szokásos mederbe.

Miért is lesz tehát zöld a hortenzia virága? Milyen lehetséges okok állnak a furcsa jelenség mögött? Olyan kérdések ezek, amelyekre a kíváncsi hobbikertészek szinte szomjúhozzák a választ. De végeredményben, számít ez igazán? Ha úgy alakul, hogy a hortenziánk virágai elzöldülnek, csak dőljünk hátra és élvezzük a látványt: az anyatermészet ismét alkotott valami nagyot.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR