Természetesen nem állítjuk, hogy a kék színű hortenzia feltétlenül szebb, mint a rózsaszín. Csupán annyit, hogy az adott szín – a 'hortenziakék' – annyira ritka, hogy a világon semmilyen más színárnyalathoz nem hasonlítható.
Pontosan hogyan is jellemeznénk a kéknek ezt a különleges árnyalatát? Valahol a lila és a kék között van, egy csöppnyi ezüstös beütéssel. Nem mintha bármi baj lenne a rózsaszínnel, de mégis, ki tudna ellenállni ennek a gyönyörű kéknek?
Miért is ne legyen hát egy-két bokornyi különleges, rendhagyó színű hortenziánk mondjuk egy mutatós, alacsony faléckerítés előtt?
Nem ördöngösségről van szó, hanem egy olyan apró trükkről, amelyet nyugodtan bevethetünk. Minden további nélkül átvarázsolhatjuk a megszokott rózsaszín hortenziát rapszodikus kékre – nem egyik napról a másikra persze, de nem szükséges hozzá túl sok munka és erőfeszítés. Tegyünk hát próbát ezzel a kis kerti projekttel, amibe akár még a gyerekeket is bevonhatjuk!
A hortenzia színe (a fehérét kivéve) a talaj pH-értékétől függően változik. Minél lúgosabb a talaj, a virágok színe annál élénkebb rózsaszín. Ahhoz, hogy a rózsaszín hortenzia kék színűre váltson (illetve a kékek megmaradjanak kéknek és ne változzanak vissza rózsaszínűre), növeljük a talaj savasságát. A talaj pH-szintjét ellenőrizhetjük egy egyszerű mintavétellel.
Először is vegyünk egy marék földet. Ilyen kis mennyiségű talaj is tökéletesen elegendő a pH-érték megállapításához. (Nem árt tudnunk, hogy a pH (pondus Hidrogenii, hidrogénion-kitevő) a kertészetben a talaj kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi. Minél magasabb a hidrogénionok koncentrációja, annál lúgosabb a talaj.)
A talajmintát tegyük egy tálba. Öntsünk rá ecetet. Ha az oldat pezseg, ez magas pH-szintet jelez, azaz a talaj lúgos. (Ha nem pezseg, akkor a talaj semleges vagy savas, ez esetben nem kell olyan nagyon megváltoztatnunk, hogy a hortenziánk színe kék legyen.)
Keverjünk szerves anyagokat a talajba, hogy növeljük a savasságát. A kávézacc például ideális erre a célra. Szintén megfelel a citrusfélék megőrölt héja. Dolgozzuk bele a talajba a hortenzia töve körül, majd öntözzük meg.
De milyen gyakran kell ezt ez eljárást megismételnünk? Tegyük félre egy tálban a citrusfélék lehámozott héját, illetve a kávézaccot, majd amikor a tál megtelik, vigyük ki a hortenziák táplálására.
A talaj savassága lassan növekedésnek indul; a következő évben a hortenziánk már sokkal jobban kékleni fog.
Az apróra tört tojáshéj szintén növeli a talaj savasságát. A citrushéjjal és a kávézaccal együtt dolgozzuk bele a talajba.
Létezik olyan, hogy a hortenzia túl kék lesz? Akiben felmerül ez kérdés, annak valószínűleg mégis a rózsaszín hortenzia lesz a kedvence. Ha ez így van, növelhetjük a talaj lúgosságát kerti mész hozzáadásával.