Így kékítsd el a hortenzia rózsaszín virágait!

Így kékítsd el a hortenzia rózsaszín virágait!

Akik esetleg meggondolták magukat, és a rózsaszín virágú hortenziájuk helyett most már inkább kéket vásárolnának, azok számára jó hírünk van!

A hortenzia gyönyörű, élénk színű virágaival sokak szívébe belopta már magát. 

Nem arra gondolunk, hogy vásároljunk a rózsaszín mellé egy kéket is – bár természetesen ezt is megtehetjük – de létezik egy ennél egyszerűbb, otthon is kivitelezhető megoldás arra, hogy a virágok színét – csodák-csodája – megváltoztassuk!

hortenzia rozsaszinbol kek 02b
PROToshiyuki IMAI

Így változik a rózsaszín kékké!

Ki ne szeretné a hűvösen elegáns kék hortenziát? A kertben viruló sok-sok rózsaszín virághoz képest igazi felüdülést jelent a látványa. És mintha meg is könnyítené számunkra tiszta, hideg színével a nyári melegtől való búcsút és a közelgő télies időjárással való megbarátkozást.

Mindenekelőtt ismernünk kell kertünk talajának természetes pH-értékét. Vajon hányan tudták, hogy a hortenzia virágainak a színe a talaj aktuális pH-értékének függvényében változik? Ha tehát a kertbe kiültetett hortenziánk virága rózsaszín, ez arról árulkodik, hogy a talaj pH-értéke meglehetősen magas.

Ez lényegében azt jelenti, hogy célunk elérése érdekében növelnünk kell a talaj savasságát. A hortenziavirágok kékké varázsolásának pénztárcabarát és könnyen kivitelezhető módja tehát, ha a talajt a kávéfőzésből megmaradt kávézaccal trágyázzuk meg. Idővel azt fogjuk tapasztalni, hogy a virágok rózsaszínből fokozatosan kékbe fordulnak át. 

hortenzia rozsaszinbol kek 03b
PROToshiyuki IMAI

Kék virágból rózsaszín?

A legtöbben a rózsaszín virágok kékké változtatásával próbálkoznak, mivel az ezzel ellentétes folyamat általában bonyolultabb, mintha csak kávézaccot kellene a talajba dolgoznunk.

A fentiekben leírt módszerrel szemben tehát ez esetben növelni szeretnénk a talaj pH-értékét, hogy az a semleges kémhatáshoz közelítsen. Ezt legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha magas foszfortartalmú műtrágyát juttatunk ki a talajba.

A műtrágyát legalább 30-60 cm-es körben juttassuk ki a hortenzia töve köré a talajba, hogy az a teljes gyökérzetet lefedve tudja kifejteni a hatását. Ezt az eljárást többször meg kell ismételnünk, hogy a hortenziánk rózsaszínné váljon és tartósan az is maradjon.

Várjuk a hozzászólásokat, ki melyik színű hortenziát kedveli jobban!

Korábban írtunk róla:

11 csoda miatt izgalmas a hortenzia

Itt a hortenzia szaporításának titka

Itt a megoldás, ha nem virágzik a hortenzia

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR