Nincs elég anyósnyelvből? Így kell szaporítani

Nincs elég anyósnyelvből? Így kell szaporítani

Lándzsa alakú és méretű leveleivel is mintha azt mutatná, hogy megvédi magát mindentől és mindenkitől. A szaporodáshoz viszont segítségre szorul: megmutatjuk, hogyan kell gyökereztetni és levéldugványozni.

A szanzavéra néven is ismert anyósnyelv (Sansevieria) húsos levelei lándzsa vagy kard alakúak, sima, viaszos felületűek. Szívós, igénytelen természetéből adódóan könnyű gondozni. Ennek köszönhetően szinte bármilyen belső térben tökéletesen tartható ez a vizuálisan lenyűgöző, életerős növény. Ajándéknak is tökéletes, főleg, ha a megajándékozni kívánt kisebb-nagyobb kihívásokkal küzd a szobanövény-kertészkedés terén, mivel az anyósnyelv szinte minden nemtörődömség és szakszerűtlen bánásmód ellenére is él és virul. Ismerjük hát meg annak módját, hogyan tudjuk ezt a csodálatra méltó és sokoldalú növényt sikeresen szaporítani!

Az anyósnyelv gondozása - az alapok

Az anyósnyelv igen nagyvonalúan kezeli a legeltérőbb fényviszonyokat és páratartalmat, ezzel szemben igencsak finnyás az öntözővíz mennyiségére. Elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag az egyetlen dolog, amellyel garantáltan el lehet pusztítani egy anyósnyelvet, az a túlöntözés. Még kis méretű cserépben, sűrűn, zsúfoltan nőtt rizómákkal is jól fejlődik, és csupán kevés kártevő vagy betegség jelenthet valós veszélyt számára.

Tápoldatoznunk nem feltétlenül szükséges, de ha szeretnénk a kedvébe járni, a növekedési időszakában havonta egyszer feles hígítású szobanövény-tápoldattal kezelhetjük. Ezek a felbecsülhetetlen értékű növények tisztítják a levegőt és trópusi szépséget kölcsönöznek otthonunknak. Osszuk hát meg másokkal is ennek élményét és vágjunk bele az anyósnyelv szaporításába, hogy az új növénnyel ismerőseinknek, szomszédainknak kellemes meglepetést szerezzünk.

Hogyan szaporítsuk az anyósnyelvet?

Az anyósnyelv szaporítása könnyen elsajátítható művelet. Igaz, hogy a túl sok víz megöli a növényt,  a növény vízben való gyökereztetése viszont egyike a legbiztosabb, legtévedhetetlenebb módszereknek. A növényt levéldugványról szintén kigyökereztethetjük. A leggyorsabb módja a növény szaporításának azonban a tőosztás vagy sarjelválasztás. A növény rizómákat fejleszt, amelyek egyre vaskosabbá és sűrűbbé, szövevényesebbé válnak, ahogy a növény öregszik. A tőosztás művelete nem különbözik attól, amelyet a korosabb kerti évelők esetében alkalmazunk. Válasszuk hát ki a számunkra legszimpatikusabb módszert az anyósnyelv szaporítására, és álljunk neki a fiatal, új egyedek legyártásának! Következzenek a módszerek:

Az anyósnyelv szaporítása tőosztással, sarjelválasztással

Az anyósnyelv a talajban erős rizómákat fejleszt. Ezek tárolják a levél- és szárnövekedéshez szükséges energiát, tápanyagokat. A növényt emeljük ki a cserepéből, majd egy éles metszőollóval vagy késsel vágjuk szét a rizómát nagyobb darabokra. Vigyázzunk, hogy a gyökérzet ne sérüljön meg. Általában elég, ha csak félbevágjuk, kivéve, ha a növény különösen idős és kiterjedt rizómatömeggel rendelkezik. Mindegyik új növényt, sarjat friss ültetőkeverékbe ültessük.

Anyósnyelv

Az anyósnyelv gyökereztetése vízben

Válasszunk egy üveget vagy flakont, amely elég magas ahhoz, hogy megtartsa a hosszú levelet. Olyan egészséges levelet válasszunk a növényről, amelyik nem túl idős, és egy tiszta, éles ollót használjunk a levágásához. A frissen levágott levéldarabot állítsuk a vízbe, hogy ellepje az alsó negyedét. Az üveget állítsuk közvetett napfénnyel megvilágított helyre, a vizet pedig cseréljük párnaponta. Hamarosan megjelennek az első kis gyökérkezdemények. A kigyökeresedett levelet ültessük homokkal vagy perlittel kevert ültetőközegbe, ezt követően pedig gondozzuk az új növényt az anyósnyelvről szóló szokásos növényápolási útmutatók szerint.

Az anyósnyelv szaporítása levéldugványról

Ez a módszer valójában nem tér el az előzőtől, csupán abban, hogy kihagy egy lépést. A levágott levelet tegyük félre 1-2 napra, hogy a vágásfelület megszáradjon. Ezt követően dugjuk le a levelet egy enyhén nyirkos homokkal töltött cserépbe. Pár hét alatt a növény kigyökeresedik.

Anyósnyelv

Korábban az anyósnyelv virágoztatásáról itt írtunk >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR