Íme a metszés során elkövetett 4 leggyakoribb hiba

Íme a metszés során elkövetett 4 leggyakoribb hiba

Rengeteg hibával lehet találkozni, amit metszés során követnek el az emberek. Ezeket a hibákat nehéz korrigálni, sok időbe telik, de nem reménytelen. Nézzük, melyek a legfontosabb hibák, amiket érdemes elkerülnie mindenkinek!

metszes soran elkovetett hibak 06
Kép: Bohács Ádám – Kertépítő, kertfenntartó

1. Leggyakoribb hiba metszés során: a metszés hiánya

Sajnos az évek alatt ezzel a hibával találkoztam a legtöbbször. A kerttulajdonosok többsége szereti a növényeket, viszont vagy nincs elegendő idejük vagy nem értenek a gondozásukhoz. Az építéshez megbíznak egy kertészt, a fenntartásra azonban már sajnálják a pénzt, ennek pedig az az eredménye, hogy a növények elburjánoznak, összenőnek.

Fontos tudni, hogy abban az esetben, ha nem végezzük el a szükséges metszéseket, sokkal nagyobb kárt okozhatunk – metszés nélkül nincs termés a gyümölcsfákon, de ez a fajta gondozás a növekedést is serkenti, ráadásul a növény egészségének megőrzésében is jelentős szerepet játszik! Megállapíthatjuk, hogy ha nem végezzük el a metszést, az a növény elöregedéséhez és a megbetegedések kialakulásához vezethet.

metszes soran elkovetett hibak 02

metszes soran elkovetett hibak 03
Képek: Bohács Ádám – Kertépítő, kertfenntartó

2. Túlzásba vitt metszés

Másik óriási hiba a túlzásba vitt metszés – ebben az esetben ugyanis a növény a hajtások fejlődésére fordítja az energiát, ennek pedig az lesz az eredménye, hogy sokkal kevesebb gyümölcsöt fog hozni. A növényeken megjelennek a vízhajtások, melyek teljesen feleslegesek, és elvonják az értékes tápanyagot a fától. Ezeket a vízhajtásokat könnyedén észre lehet venni: egyenesen felfelé törnek, hosszúak és vékonyak, a legtöbb nem hoz termést.

3. Mindent formára

Még egy hiba, ami nagyon gyakori, és főleg a gyümölcsfák esetében káros. Sok kerttulajdonos és sajnos kertész is ugyanúgy metszi meg a növényeket – szépen, formára, általában gömbformára. Azt azonban nem árt tudni, hogy a gyümölcsfákat másképpen kell metszeni, ráadásul nem minden fajtát egy időben. Gyümölcsfa ültetése előtt mindenképpen érdemes utána olvasni a fajtának, határozzuk meg előre, hogy milyen lombkoronát (gömb, félgömb, orsó, sövényforma, tányérkorona) szeretnénk kialakítani és eszerint végezzük el a metszést.

4. Metszés roncsolással

Tompa metszőollók, fűrészek, amikkel nem vagyunk képesek tiszta metszést ejteni – szintén nagyon gyakori hiba a kertekben. A tompa eszközökkel sokkal nehezebb dolgozni, a növényeken viszont súlyos sérüléseket okozhatunk. A nem megfelelő szerszám roncsolja a vágott részeket, így sokkal nagyobb esélyt adunk a kórokozók bejutására. A jó szerszám tehát ugyanannyira fontos, mint a tudás és a tapasztalat!

metszes soran elkovetett hibak 05

Szerző és képek: Bohács Ádám – Kertépítő, kertfenntartó

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR