Növényvásárlás a neten: honnan tudhatom, hogy megbízható-e a bolt?

Növényvásárlás a neten: honnan tudhatom, hogy megbízható-e a bolt?

Még a rendelés leadása előtt minden kétséges kizáró módon győződjünk meg arról, pontosan mit is fogunk a pénzünkért kapni.

Sokszor megesik, hogy kevesebb-több ideig tartó böngészés után online rendelünk egy vagy több kerti vagy szobanövényt. Az ezt követő napok izgatott várakozással telnek, míg végül megérkeznek az áhított növények. A bökkenő csupán az, hogy kisebbek, kevésbé tetszetősek, mint amire a képek alapján számítani lehetett volna. Abban a hitben voltunk ugyanis, hogy jól megtermett, sűrű, üdezöld lombú növényeket rendeltünk szinte potom áron, még akkor is, ha a kiszállítás költségét is beleszámítjuk. Amikor azonban lekerül a csomagolás a növényről, csalódottan konstatáljuk, hogy egy fonnyadt, száradófélben lévő gyökér- vagy szárdugványt, vagy egy szánni valóan csenevész, gyenge kis sarjnövényt kaptunk. Aki szeretné ezt a szomorú helyzetet elkerülni, olvasson tovább, az alábbiakban több hasznos tippet is megosztunk azzal kapcsolatban, miről ismerszik meg egy megbízható kertészeti webáruház.

online novenyvasarlas 03

Növényvásárlás online

Amikor növényvásárláshoz a lehető legjobb weboldal után kutatunk a neten, ne mulasszuk el elolvasni az általános információkat, illetve az apró betűs részt is. Ebből kiderülhet ugyanis, hogy az adott webáruház bár jól fejlett, buja növények tucatjainak fotóit közli, mindez csupán illusztráció. Amit küldeni tudnak, az nem más, mint ezeknek a növényeknek a kigyökereztetett dugványai, fiatal sarjnövények.

A kiszállítás módjával kapcsolatos tudnivalókat szintén böngésszük át: egyenként csomagolják-e a megrendelt növényeket és milyen módon védik azokat az esetleges sérülésektől? A dugványokat földlabdával vagy anélkül kapjuk meg? Ezek mind-mind fontos tudnivalók, amelyeknek mindenképpen célszerű utánaolvasnunk még az online rendelés leadása előtt.

Figyelmesen olvassuk végig továbbá a növény leírását. A megbízható online növényárudák részletes leírást közölnek minden növényről, amelyet rendszerint gondozási útmutatóval is kiegészítenek. A leírásban többek között szerepel a növény botanikai neve, kifejlett mérete, esetleges fagytűrő képessége, illetve a helyes ápolásával kapcsolatos legfontosabb információk. Azaz ki kell, hogy derüljön, milyen talaj- és fényviszonyok kedveznek a növénynek és mennyire vízigényes. Kerti növény esetén ki van-e téve a különböző vadak támadásának? Azaz szívesen megrágja-e nyúl, őz vagy hasonló nemkívánatos látogató? Vonzza-e a beporzó rovarokat? Fogyasztják-e a termését a kismadarak? Ha tehát egy online növénybolt nem közöl részletes növényleírást, akkor a legjobb, ha tovább kutatunk egy olyan netes kereskedő után, amelyik rendelkezik ilyennel.

online novenyvasarlas 02

Honnan tudjuk, hogy egy online növényáruház megbízható-e?

Ne legyünk restek, kérdezzük körbe az ismerőseinket, családtagjainkat, ki milyen korábbi tapasztalatokat szerzett az online növényvásárlással kapcsolatban. Ha jó szívvel ajánlanak nekünk kertészeti webáruházat, kérdezzünk rá, hogyan történt a kiszállítás és milyen állapotban érkezett meg a megrendelt növény. Azt is érdemes megtudakolnunk, hogy az adott növény gond nélkül túlélte-e az első telet.

A megbízható online növényárudák weboldalán lehetőség van továbbá arra, hogy a vásárlók visszajelzést, kommentárt küldjenek, megosszák a véleményüket a vásárolt növényekkel kapcsolatban. Ezeket a bejegyzéseket mindenképpen böngésszük át a rendelés leadása előtt. Érdemes továbbá felkeresnünk a leglátogatottabb kertészeti fórumokat és elolvasni a többi látogató különböző online növényárudákkal kapcsolatban szerzett tapasztalatait.

Végezetül, fontos szem előtt tartanunk, hogy amennyiben lehetséges, vásárlásunkkal támogassuk a helyi kisvállalkozásokat. Meglehet, hogy a növénykínálatuk esetenként nem olyan széles, mint a nagy áruházláncoké, azért náluk is bőven akad mit vásárolnunk. Ezek a vállalkozások rendszerint olyan növényeket kínálnak, amelyek garantáltan bírják a lakóhelyünk klímáját, eladóik pedig készségesen válaszolnak minden felmerülő kérdésünkre.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?