Nyolc cserepes, amely víz nélkül is repes

Nyolc cserepes, amely víz nélkül is repes

Találtunk néhány szobanövényt, amely akkor is jól érzi magát, ha a gazdája egy hétre totál elfeletkezik még a létezéséről is.

Meglehet, a növények messze nem igényelnek annyi törődést, mint például kisállataink, mégis szükségük van a gondoskodásunkra és figyelmünkre. Időnként a leglelkesebb növénybarátok is megfeledkeznek a rendszeres öntözésről – szegény, elfeledett virágok pedig búsan hervadásnak indulnak.

Hogy ez ne történhessen meg, összeállítottunk egy kis listát azokról a közkedvelt szobanövényekről, amelyek gondozása minimális időt igényel, és még azt is megbocsájtják nekünk, ha a hétköznapok rohanásában megfeledkezünk róluk.

Aloe

Az aloét öntözzük nagyon óvatosan, mértékkel. Nyáron hetente, míg télen csak havonta egyszer van szüksége öntözésre. Még nyáron is, ha a talaj elég nyirkos, ügyeljünk arra, hogy a növény ne kapjon túl sok vizet! Két öntözés között hagyjuk, hogy a földje teljesen kiszáradjon.

Aloe

Pompás kutyatej

A pompás kutyatejet tavasszal és nyáron öntözzük mérsékelten, és az újabb öntözés előtt várjuk meg, amíg a földje csaknem teljesen kiszárad. Télen, amikor az időjárás hidegre fordul, még ennél is ritkábban: a növény földje legyen száraz, mikor sor kerül a következő öntözésre. A pompás kutyatej tehát sokkal jobban érzi magát a száraz, semmint az átázott földben.

9 csodas szobanoveny 03

Szobai futóka

A tavaszi és nyári hónapokban 4-5 naponta öntözzük szobahőmérsékletű vízzel. Télen hetente egyszer locsoljuk meg. Két öntözés között várjunk addig, amíg földjének a felső rétege kissé kiszárad.

Scindapsus

KÖZÖNSÉGES ELEFÁNTLÁB

A nolina vagy buzogányfa néven is ismert dekoratív növény valóban nem igényel sok vizet: elegendő körülbelül 20-30 naponként megöntöznünk. A pangó víz a növény rothadásához vezethet.

Nolina

Korallvirág

A korallvirág a leveleiben sok nedvességet tárol, így könnyen átvészeli a tartósan száraz időszakokat is. Biztosan nem kell hát aggódnunk miatta, ha pár napra elutazunk valahová. Sokkal nagyobb kárt tehet a növényben a túlöntözés: éppen ezért két öntözés között hagyjuk a a földjét kissé kiszáradni.

9 csodas szobanoveny 04

Zámia

A szép, fényes levelű zámiát elég hetente egyszer öntöznünk. Ha eljött a locsolás ideje, de a növény földje még nyirkos, várjunk az öntözéssel még egy napot, mivel a túlöntözés következtében a levelek elhervadhatnak, a gyökerek rothadásnak indulhatnak, legrosszabb esetben a növény el is pusztul. Ősszel és télen csökkentsük az öntözések gyakoriságát havi 1-2 alkalomra.

9 csodas szobanoveny 02

Pozsgafa

Rendkívül forró nyarakon a pozsgafát vagy majomfát hetente kétszer öntözzük. Egyéb esetben tökéletesen elég a heti egyszeri öntözés. A lényeg, hogy ellenőrizzük a növény földjét: ne legyen se túl száraz, se túl nedves. Telente még ritkábban van szüksége öntözésre: elég kéthetente egyszer megitatnunk.

9 csodas szobanoveny 05

Szobai szanszeviéria

A szobai szanszeviéria vagy közismertebb nevén az anyósnyelv húsos leveleiben tárolja a vizet. Ezért kerüljük a túlöntözését, ha nem szeretnénk, hogy rothadásnak induljon. A hosszan tartó szárazság viszont nem okoz semmilyen komolyabb kárt a növényben. A földjét hagyjuk teljesen kiszáradni két öntözés között.

Anyósnyelv

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR