Nyirokkeringést javító növények a kertből

Nyirokkeringést javító növények a kertből

Várjuk a telet felkészített immunrendszerrel!

A nyirokrendszer az immunrendszerünk része, így segít a fertőzések, kórokozók elleni védekezésben. Ősszel, amikor sokan betegeskednek, és mi is fáradtabbak, enerváltabbak vagyunk, különösen fontos, hogy támogassuk az immunrendszerünket a betegségek elleni harcban.

Azt sokan tudják, hogy a megfelelő mennyiségű alvással, a szabadon töltött mozgással ellenállóbbá tehetik a szervezetüket (bizony, a kertben dolgozni még ilyenkor is lehet!), az kevésbé ismert, hogy gyógynövények alkalmazásával is segíthetjük szervezetünk megfelelő működését. Ebben az időszakban érdemes a nyirokrendszert serkentő növényeket fogyasztani, így például árpát, rizst, hajdinát, zabot, búzát, burgonyát, gyökérféléket, olajos magvakat, gyümölcsöket és zöldségeket, valamint sok ásványvizet és gyógyteát. Kerüljük ugyanakkor a nyirokrendszert, a tisztulást lassító élelmiszereket: az édességeket, a zsíros ételeket, a tojást, a tejet, a húsokat, a belsőségeket, a konzerveket, a füstölt árukat, valamint az alkoholt, a cigarettát és a kávét.

Gyermekláncfű

A gyógynövények közül elsősorban a gyermekláncfű (más néven pongyola pitypang, Taraxacum officinale) nyiroktisztító- és serkentő hatását kell megemlítenünk. A kert zöld gyepében felbukkanó nemszeretem növény ugyanis kiváló gyógynövény. Levelét, virágát fogyaszthatjuk nyersen, de salátába téve, vajon párolva is. Gyökeréből teát készíthetünk. Kesernyés íze és a benne lévő hatóanyagok az egész emésztőrendszer munkáját segítik, ugyanakkor vértisztító hatású, és a nyirokrendszer pangását is segít megszüntetni.

gyogynoveny nyirokkeringes 01

Közönséges galaj

A közönséges galaj (Galium mollugo) száraz réteken, cserjésekben gyakori, de felbukkanhat a kertben is. Nagyon fontos gyógynövénynek tartják, az egész mirigyrendszert védi, a népi gyógyászatban a közönséges galajt daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére is használták. Virágos szárrészéből készítenek teát.

gyogynoveny nyirokkeringes 02

Diólevél

Nyiroktisztításra a diólevél (Juglans regia) tea is javasolt. A diólevél ugyanis remek vértisztító, gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik. Már a középkori orvosok és gyógyítók is ismerték, gyakran alkalmazták. A lelassult nyirokkeringés, nyirokcsomó-duzzanatok ellen diólevélből készült teát igyunk. Ép, nem foltos leveleit június végétől augusztusig gyűjtsük.

gyogynoveny nyirokkeringes 03

Kerek repkény

A kerek repkény (Glechoma hederacea) mindenütt előforduló gyom, amelyet a germán gyógyászat igen nagyra tart. A növény méregtelenítő, nyirokereket tisztító hatású. Állatokra mérgező lehet, de emberre veszélytelen, virágos hajtását szedik teának.

gyogynoveny nyirokkeringes 04

Torma

A torma (Armoracia rusticana) nem csak finom, de a nyirokáramlást is serkenti azáltal, hogy javítja a lép vérkeringését. Egyes helyeken ún. tormabor formájában isszák, ami tulajdonképpen egy tinktúra, ehhez a reszelt tormát borban áztatják.

gyogynoveny nyirokkeringes 05
Bob Gutowski

Körömvirág

A körömvirág (Calendula officinalis) számos kedvező hatással bír, egyúttal a nyirokkeringést is javítja. A nyirokrendszer aktiválására és vértisztításra a virágából készült teát alkalmazzák.

gyogynoveny nyirokkeringes 06

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR