Orchideák a kertben? Nem ördöngösség!

Orchideák a kertben? Nem ördöngösség!

Szánjunk időt a tervezésre-beszerzésre.

Az orchideák nagy rajongótáborral rendelkeznek: sokan szeretik ezeket a gyönyörű, különleges növényeket. Nem ritka látvány szobanövényként sem, a kertben viszont csak nagyon kevesen mernek megpróbálkozni a nevelgetésükkel, pedig létezik néhány faj, amelyik a szabadban is megörvendeztethet minket meseszép virágaival. Rendkívül fontos, hogy mindig kertészetből, termesztőtől szerezzük be a növényeket – véletlenül se a természetből ássuk ki őket, a legtöbb orchidea ugyanis hazánkban védett.

Aki jól bírja a telet: Cypripedium

A Cypripedium hibridek (Boldogasszony papucsa) gyakorlatilag bárhol termeszthetők, ahol a hőmérséklet nem megy gyakran 30°C fölé nyáron és +5°C alá a téli hónapokban. Még a -25°C alatti hőmérséklet sem jelent gondot, ha a hó alatt vészelik át a növények, ugyanis ez az orchidea télálló.

Félárnyékos helyet kedvel, ahol délben nincs kitéve közvetlen napsütésnek (ez a levelét is megégetheti). A házak északi fekvésű kertrésze ideális lehet, ahol kevés fényt és sok nedvességet találhat. Ne ültessük fák vagy nagy bokrok közelébe, mert azok gyökerei elszívják előle a vizet és a tápanyagokat.

orchidea kertben 02
Takashi .M

A jól szellőző, omlós közeget szereti, egyenletes talajnedvességgel. A pangó vízre ugyanakkor érzékeny. Nyáron többszöri öntözést igényelhet, a nagy melegben könnyen kiszárad. Amennyiben a levelek nem ragyogó zöldek, akkor az azt jelzi, hogy kiegészítő tápoldatozásra van szüksége a növényünknek, vagy nem megfelelő helyre ültettük őket. Sajnos a csigák nagyon szeretik az orchideát, ezért csapadékos időben szükség lehet védekezésre, különben egy éjszaka alatt tönkreteszik, szétrágják a növényt.

A magashegyi: Pleione

A Himalája magas területeiről származó Pleione formosana feltűnően nagy, szép virágja miatt kedvelt. Jó vízáteresztő, üde, mészmentes talajt, árnyékos vagy félárnyékos, védett fekvést igényel. Kerüljük a forró, tűző napos kitettséget, és öntözzük rendszeresen, főként nyáron. Védett helyen át is tud telelni, de télen nagyon fontos, hogy ne legyen nedves a közege - legtöbbször ugyanis nem a hideg, hanem a kirothadás miatt nem éli túl a telet. A biztonságos áttelelés érdekében vastagabb védőréteget használhatunk és alája nedvességet elvezető sódert, durva homokot teríthetünk. Megoldás lehet az is, ha hideg, de fagymentes helyen teleltetjük. Ilyenkor az álgumóit (ún. bulbákat) felszedhetjük ősszel, és egy zacskóban hideg helyre tehetjük.

orchidea kertben 03
Felix

Néha kapható egy rokon faja, a Pleione limprichtii is, amely még jobban bírja a telet, és takarással kinn maradhat a kertben.

Egy igazi különlegesség: Bletilla

A japán- vagy jácintorchideát (Bletilla striata) a 18. századtól termesztik Kínában, ahol gyógynövényként ismerik. Könnyen kezelhető növény és jól alkalmazkodik, szép, színes virágai heteken át díszítenek. Részben árnyékos helyet, az egyenletes talajnedvességet és a laza, humuszban gazdag talajt kedveli. Megél a napos helyen is és átvészeli a rövid ideig tartó szárazabb időjárást. Sajnos nem teljesen télálló, csak enyhe, fagyvédett helyeken próbáljuk meg betakarva átteleltetni. Egyéb esetekben egy hűvös pincében teleltessük, vagy zacskóban tároljuk a „hagymákat”, az áprilisi kiültetésig.

orchidea kertben 04
Takashi Hososhima

Időnként már különlegességek (pl. nőszőfűfélék, ujjaskosborok) is megjelennek a kertészeti árudákban, melyek a fenn említett orchideákhoz hasonlóan nevelgethetőek a kertben.

orchidea kertben 05
Björn S...

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR