Legyen muskátli minden ablakban!

Legyen muskátli minden ablakban!

Hosszan virít, ha megfelelően gondozzuk.

Lassan kikerülnek a muskátlik az ablakokba, a porták elé: ez a megunhatatlan virág az egyik kedvenc növényünk. A Dél-Afrikából származó virág eredeti élőhelyén ugyan hozzászokott a hőséghez és szárazsághoz, de azért véletlenül se gondoljuk, hogy öntözés nélkül szép muskátlikat nevelhetünk!

muskatli ablakban 01

Általánosságban elmondható, hogy a fiatal, kisméretű muskátlik mindig több vizet igényelnek, mint a nagyobb, kifejlett növények. Ezért tavasszal, amikor már akár nyárias időjárás is lehet, fokozottan ügyeljünk arra, hogy a földje ne száradjon ki! Tavasszal sokan átültetik a muskátlit, erre vonatkozóan tartsuk észben, hogy a gyökérnek idő kell, míg fejlődésnek indul. Vagyis ha ilyenkor túllocsoljuk a növényt, vagy nem hagyunk lyukat a cserép alján, a pangó vízben a gyökér rothadásnak indul. Ezért a friss földbe átültetett növényeknél, mindig hagyjuk a földet kissé kiszáradni a két locsolás között. Miután a gyökerek már jól átszőtték a cserepet, több vizet adhatunk a muskátlinak.

muskatli ablakban 02

A muskátli a napos, meleg helyeket kedveli, de a futó vagy fél futó muskátli jobban kedveli az árnyékos részeket. Nyáron a nagy melegben, akár naponta kétszer is meglocsolhatjuk a növényeket, ám a csapadékos, hűvös időben ismét csökkentsük le a locsolások mennyiségét. Ha nem szeretnénk, vagy valamilyen oknál fogva nem tudjuk a muskátlikat naponta locsolni, ültessük be őket minél nagyobb földtömegbe, mert így lassabban szárad ki a talaj a növények körül. Vízmegtartást elősegítő szerek használata is ajánlatos, főleg a nehezen elérhető helyekre (pl. magas ablakpárkány) tett virágoknál!

muskatli ablakban 04

Az öntözést legjobb kora reggel, vagy alkonyatkor elvégezni, és lehetőleg a növények levelét ne érje víz, mert a vízcseppen keresztül a napsugár hatása még erősebb lesz, és kiégnek a levelek. A napközben a felmelegedett talajra soha ne öntsünk hideg vizet, mert akkor a gyökerek égnek ki. A szirmok közé került víz pedig barnulást okozhat. A legjobb tehát, ha a töveket öntözzük, lehetőleg kannából.

Hazánkban a legtöbb vezetékes víz túl kemény, ezért érdemes a locsoláshoz felhasznált vizet, egy vödörbe kiönteni és pár napig kint hagyni, majd ezután locsoljuk meg vele a növényeket. Ugyancsak remek ötlet az esővíz összegyűjtése.

A futó muskátlik több nedvességet igényelnek, főleg ha cserépben neveljük őket, akár naponta is locsolhatjuk a nyári melegben.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR