Tulipáncsodák: a duplaszirmútól a liliomvirágúig

Tulipáncsodák: a duplaszirmútól a liliomvirágúig

Tavaszi vidámságot varázsolnak a kertbe és a vázákba egyaránt.

A legnépszerűbb tavaszi hagymásunk a tulipán. Nem csoda, hiszen itt-ott előbukkanó fejecskéivel, vidám színeivel, letisztult szirmaival igazán feldobja a kertet, de vágott virágként is elhozza a tavaszt a lakásba. Manapság már számtalan fajtából választhatunk, a klasszikus piros és sárga virágok mellett csodaszép lila, bordó, cirmos, tarka, duplaszirmú különlegességek várják a kertbarátokat. Néhány újdonságot mutatunk be, csak győzzünk választani belőlük!

A ’Lilac Perfection’ álomszép virágaival, dupla, nagy, lila sziromleveleivel szinte már egy rózsára hasonlít. Késő tavasszal, április-májusban nyíló virágai elbűvölőek. A növény kb. 45 cm magasra nőhet meg. Ajánlatos védettebb helyre ültetni, mert az időjárás (szél, heves esők) jelentős károkat okozhat a virágokban. Napos helyen, tápanyagban gazdag, jó vízellátású talajban érzi magát a legjobban. Legszebben akkor mutat, ha csoportosan ültetjük, és vágott virágnak is kiváló!

tulipancsodak 01
rosecottageplants.co.uk

A ’La Belle Epoque’ egy igazi különlegesség, kávés-karamellszínű virágai krémes sápadtsárga és homályos rózsaszínnel futtatottak. Szintén duplaszirmú tulipán, tömött virágfejjel, egyedi bájjal.

tulipancsodak 02
rosecottageplants.co.uk

A ’Marilyn’ fajta keskeny, hegyes, kifelé hajló szirmaival, kecses virágaival hódít. Az április végén és május elején nyíló finom, elegáns virágai fehérek, hosszúkásak, a szirmok alja és közepe rózsaszínnel tarkított. A virágot liliomvirágúnak is mondják, a növény maga pedig az 50 cm-es magasságot is elérheti.

tulipancsodak 03
johnscheepers.com

A ’Harbor Light’ szintén egy lenyűgöző, duplaszirmú fajta. 2016 egyik újdonsága vágott virágként is mutatós, de a lelkes kertészeknek is tetszeni fog fehér szirmaival, amelyek szinte oszlopszerűen helyezkednek el, és egészen különleges alakzatban nyílnak. A külső sziromlevelek alja zölddel futtatott, a tulipán fejecskék pedig pamutgombolyagra vagy egy gombóc vaníliafagyira emlékeztetnek.

tulipancsodak 04
dutchgrown.com

Az ’Akebono’ fajta nagy, édesen illatozó, duplaszirmú virágaival hódít. A 45 cm-re is megnövő növény sárga szirmú virágokat hoz, a szirmok széle leheletnyi rózsaszínnel csíkozott, de a közepük is pirosas vagy zöldes árnyalatban játszhat. Nem véletlen, hogy a fajta neve japánul pirkadatot jelent.

tulipancsodak 05
vanengelen.com

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR