Nem csak a neve szép: bemutatjuk az alpesi hangát

Nem csak a neve szép: bemutatjuk az alpesi hangát

Talajtakaróként, sziklakertbe, balkonládába.

Már tél végén virágzásnak indulhat az alpesi hanga, havasi hanga vagy erika néven ismert heverő szárú félcserje. Nálunk ugyan nem terem vadon (keleten Ausztriáig fordul elő), de akár kertben, akár balkonládában nevelve kedvelt növény. Temetőkbe, sziklakertbe, évelőágyba is előszeretettel ültetik.

alpesi hanga 02

A havasi hanga örökzöld, kúszó növekedésű, dúsan ágas törpecserje, magassága kb. 30-45 cm. Ágai vékonyak, heverők, a virágzók felemelkednek. Rövid nyelű levelei laposak, tűszerűek. A virágai bókolók, fürtvirágzatba tömörülnek, rózsaszínek, pirosak, fehérek is lehetnek.

alpesi hanga 03
Catherine Singleton

Meszes talajon is megél, de a túl sok meszet nem szereti. Félárnyékos helyen érzi legjobban magát, párásabb klímájú helyeken napra is ültethetjük. Februártól április végéig virágzik, de enyhébb teleken már hamarabb is nekiindul a bimbók nyílása.

alpesi hanga 04
Matthew

A kertészetekben változatos fajtákkal találkozhatunk.

  • Az 'Adrienne Duncan' fajta terjedő, törpenövésű cserje, rózsás-pirosas virágszínnel.
  • A 'Loughrigg' elterülő, jó talajtakaró, rózsaszíntől lilás árnyalatig terjedő virágokkal.
  • Az Erica carnea f. alba 'Springwood White' erőteljes növekedésű, elterülő típusú fajta, amelynek különlegességét a fehér virágai adják.
  • Az Erica carnea f. aureifolia 'Sunshine Rambler' fajta a levelével is díszít, a sárga lomb télen vörös árnyalatúra színeződik.
  • A ’Praecox Rubra' jó szőnyegképző, alacsonyra nő és rózsaszínes-piros virágaival is díszít.
  • Az Erica carnea f. aureifolia 'Westwood Yellow' kompakt növekedésű, felfelé törekvő aranysárga leveles ágakkal és halványrózsaszín virágokkal.
  • Igazi különlegesség a 'Rotes Juwel' fajta, amelynek levelei vörösre színeződnek a tél folyamán, a virágok pedig magenta színben pompáznak.

alpesi hanga 05
Mark Jones

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR