14 bámulatos tény, amit nem tudtál az orchideákról

14 bámulatos tény, amit nem tudtál az orchideákról

Vajon hányan tudtuk, hogy egyes orchideafajok akár 100 évig is élhetnek? És azt, hogy az orchideáknak vannak a legváltozatosabb virágai az egész világon?

Több mint 25 ezer fajtát tartanak számon a növénybarátok! Éppen ezért nem csoda, hogy folyamatosan adódnak olyan meglepően érdekes tudnivalók e bámulatos virágú növényekkel kapcsolatban, amelyek korábban széles körben még nem voltak ismertek.

orchidea 14 teny 06

Az orchideák a szélsőségesen hideg vagy meleg éghajlatú területek kivételével gyakorlatilag mindenütt előfordulnak a természetben. Olyannyira, hogy a tudósok még napjainkban is szinte naponta fedeznek fel újabb és újabb fajokat.

orchidea 14 teny 04

Az orchideák mérete fajtától függően eltér. Olyan apró is lehet, mint egy pénzérme, de olyan hatalmas példányok is léteznek, amelyek súlya elérheti a több száz kg-ot is. A Grammatophyllum orchideák mérete a közepestől a nagyon nagyig terjed, beleértve az óriás orchideát (Grammatophyllum speciosum), amely a szakértők szerint jelenleg a legnagyobb létező orchideafaj a világon. Gyökérrendszerük hossza elérheti a 2,5 métert. A Plztystele jungermannioides, amely a jelenlei ismert legkisebb orchidea a világon, mindössze 2 mm "nagyra" nő. Az orchideák tehát gigantikus növényóriássá is fejlődhetnek, amelyek súlya a több száz kilogrammtól az 1 tonnáig is terjedhet. Gyökereik idővel hihetetlenül látványos szövevénnyé fejlődnek.

orchidea 14 teny 05

Következzen tehát 15 bámulatos információmorzsa erről a különleges növényről, amelyet mindenki biztosan rendkívül érdekesnek talál majd.

1. Valamennyi orchideavirág középvonalasan szimmetrikus, ami azt jelenti, hogy két egyforma részre lehet osztani őket.

2. Az orchidea mérete, alakja és leveleinek felépítése nagyban függ az élőhelyétől. A száraz klímájú vidékeken élő orchideák levelei vastagok, és viaszréteg borítja azokat, míg a meleg, páradús területeken élő fajok levelei keskenyek, hosszúkásak. Egyes orchideafajoknak egyáltalán nincs levelük.

3. Az orchideák gyökérzete sokban eltér a többi növényétől. Rizómákkal, gyökérgumókkal, illetve léggyökerekkel rendelkeznek.

orchidea 14 teny 07

4. Vannak, amelyek a föld felszínén élnek (talajlakó formák), míg mások a fákon élnek (epifita típus), de még föld alatt élő fajok is ismertek.

5. Egyes orchideák életformája a parazitákéhoz hasonló: saját maguk nem képesek előállítani a fennmaradásukhoz szükséges tápanyagokat, ezért a gyökereik közt élő gombákból veszik fel azokat.

6. Az orchideák nagyon szoros, szinte szimbiotikus kapcsolatban élnek egyes rovarokkal. A virágszirmok szinte a megtévesztésig hasonló alakúak és színűek, mint az adott rovarfaj nőstény egyedeié; ennek célja a beporzást biztosító hím egyedek félrevezetése, a növényhez csalogatása. Az Ophrys apifera, más néven a méhbangó virágai csábító illatával és méhszerű alakjával vonzza magához a méheket. A párosodás szándékával a virághoz érkező hím egyedek a bundájukra ragadt polleneket átszállítják a következő felkeresett orchideavirágra, ezzel elvégezve a növény fennmaradásához elengedhetetlen beporzást.

orchidea 14 teny 02

7. Mivel az egyes orchideafajok beporzását speciálisan egy-egy adott rovarfaj végzi, a rovar kihalása egyúttal az orchidea kihalását is okozná, mivel nem akadna helyettük más beporzó rovar a természetben.

8. A fajtól függően az orchidea virága szép és üde marad a növényről való elválasztásától számított néhány órától egészen 6 hónapig.

9. Az orchideák több millió miniatűr magot érlelnek, de ezek közül csupán néhányból válik kifejlődött új növény.

10. Az Orchis nemzetség elnevezése egy ógörög szóból származik, amelynek jelentése "here". Köszönhető ez a gyökérgumók jellegzetes alakjának. Az "orchidea" az Orchidaceae család elnevezésének rövidített alakja, amelynek használatát 1845-ben vezették be.

orchidea 14 teny 08

11. Az orchideamagok nem rendelkeznek endospermiummal, amely általában a csírázáshoz szükséges tápanyagokat tartalmazza. Ezért minden orchideafaj (beleértve a nem parazita életformát folytatókat is) a csírázás során szimbiózisban élnek a gombákkal. A csírázás pár héttől akár 15 évig is eltarthat.

12. Az orchideákat számos célra felhasználjuk. Az orchideákból kivont egyes összetevőkből illatszerek, fűszerek, illetve a  hagyományos ázsiai orvoslásban gyógyhatású szerek készülnek.

13. A vaníliakivonat egyike a legismertebb és legszélesebb körben használt ízeknek. Az egyik orchideafaj, a Vanilla planifolia tokterméséből állítják elő.

orchidea 14 teny 03

14. Az orchidea igen ősi növény. Az eddig feltárt fosszilis bizonyítékok alapján már mintegy 100 millió éve léteznek a Földön.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR