Örök dilemma: ártalmasak-e a zuzmók?

Örök dilemma: ártalmasak-e a zuzmók?

Öreg fák kérgét kedvelik.

A zuzmók szívesen telepednek kövekre, sziklákra, de az idősebb fák ágaira, törzseire is. Teljesen ártalmatlanok, a levegőben szálló porral, a fa maradványaival, lemorzsolódó kérgével és a csapadékkal táplálkoznak. Azaz a fát nem bántják, nem károsítják. Az idősebb gyümölcsfáknál a zuzmókéreg alatt áttelelhetnek egyes kártevők, például molyok, emiatt indokolt lehet a zuzmóréteg eltávolítása. Ellenkező esetben szükségtelen lekaparnunk a zuzmót – kivételt jelenthet még, ha fehér festékkel látnánk el a fát a törzs védelme érdekében.

zuzmo dilemma 02

Azon a fán, ahol zuzmók nőnek, a kórokozó gombák, baktériumok nehezebben tudnak megtelepedni, így a zuzmók szerepe még hasznosnak is mondható. Köztudott, hogy a zuzmó a tiszta levegő indikátora is, mivel a szennyezett levegő mellett nem nő (nem él meg, ha kén-dioxiddal szennyezett a levegő) – örüljünk, ha a mi kertünkben nincs ilyen probléma!

zuzmo dilemma 03

Mivel a zuzmók gyakran a már pusztuló, öreg fákon növekednek, ez hamis következtetésre adhat okot, mintha ők parazitálnák, gyengítenék a fákat. Ez azonban nem igaz, éppen fordított a helyzet A zuzmó azért kedveli ezeket a fákat, mert azok kérgében a pH-érték magasabb, mint a fiatal fákéban, ezért ideálisabb a zuzmók számára.

Érdekes egyébként, hogy a zuzmók évente mindössze 1-2 mm-t nőnek, így egy kiterjedtebb telep akár többszáz éves is lehet. Szigorúan szólva nem is növényekről van szó, hanem a gombák és algák egyfajta együttéléséről.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR