Február a kertben – zöldségek, gyümölcstermő növények gondozása

Február a kertben – zöldségek, gyümölcstermő növények gondozása

Februárban is igen sok a teendő, főleg ha az a célunk, hogy bőséges termést takarítsunk be a meleg hónapokban!

Végezzük el a gyümölcsfák és gyümölcstermő cserjék – mint például az alma, őszibarack, málna, egres – tél végi metszését.

zoldseg gyumolcs februarban 05

Kezdjük meg a korai burgonya csíráztatását beltérben, világos, fagymentes helyen.

Készítsünk elő a kerti ágyásokat a magvetésre. Mindenekelőtt alaposan gyomláljuk ki a területet, majd terítsünk le vastagon kerti komposztot.

zoldseg gyumolcs februarban 01

Gondoskodjunk a gyümölcsfák és cserjék tápanyag-utánpótlásáról: a minél gazdagabb termés érdekében a tövek köré juttassunk ki műtrágyát.

Vessük el a mustár és kerti zsázsa magját a lakásban: a művelethez csíráztatótálat használjunk, állítsuk azt egy meleg ablakpárkányra.

A szamócasorokat fedjük le agrofóliával annak érdekében, hogy minél hamarabb új erőre kapjanak és korán termőre forduljanak.

zoldseg gyumolcs februarban 06

Csökkentsük a kellemetlen kártevők populációját: vizsgáljuk át a kertet, nem találunk-e például áttelelt csigákat az üres virágcserepekben, rejtett zugokban.

zoldseg gyumolcs februarban 04

Ültessük el a rebarbarát tápanyagokkal dúsított talajba, vagy emeljük ki és tőosztással szaporítsuk a régi töveket.

zoldseg gyumolcs februarban 03

Ellenőrizzük, hogy a régi tasakos vetőmagok csírázóképesek-e még: néhány szem magot szórjunk egy megnedvesített konyhai papírtörlőre, hogy megtudjuk, kihajtanak-e.

Ha a talaj már nem fagyott, ültessük el a szabadgyökerű gyümölcstermő cserjéket, facsemetéket.

Vizsgáljuk meg a mediterrán gyógy- és fűszernövényeinket: ha a levelükön rágásnyomokat találunk, lehetséges, hogy a fémesen zöld rozmaringbogár (Chrysolina americana) a tettes.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR