Február a kertben – zöldségek, gyümölcstermő növények gondozása

Február a kertben – zöldségek, gyümölcstermő növények gondozása

Februárban is igen sok a teendő, főleg ha az a célunk, hogy bőséges termést takarítsunk be a meleg hónapokban!

Végezzük el a gyümölcsfák és gyümölcstermő cserjék – mint például az alma, őszibarack, málna, egres – tél végi metszését.

zoldseg gyumolcs februarban 05

Kezdjük meg a korai burgonya csíráztatását beltérben, világos, fagymentes helyen.

Készítsünk elő a kerti ágyásokat a magvetésre. Mindenekelőtt alaposan gyomláljuk ki a területet, majd terítsünk le vastagon kerti komposztot.

zoldseg gyumolcs februarban 01

Gondoskodjunk a gyümölcsfák és cserjék tápanyag-utánpótlásáról: a minél gazdagabb termés érdekében a tövek köré juttassunk ki műtrágyát.

Vessük el a mustár és kerti zsázsa magját a lakásban: a művelethez csíráztatótálat használjunk, állítsuk azt egy meleg ablakpárkányra.

A szamócasorokat fedjük le agrofóliával annak érdekében, hogy minél hamarabb új erőre kapjanak és korán termőre forduljanak.

zoldseg gyumolcs februarban 06

Csökkentsük a kellemetlen kártevők populációját: vizsgáljuk át a kertet, nem találunk-e például áttelelt csigákat az üres virágcserepekben, rejtett zugokban.

zoldseg gyumolcs februarban 04

Ültessük el a rebarbarát tápanyagokkal dúsított talajba, vagy emeljük ki és tőosztással szaporítsuk a régi töveket.

zoldseg gyumolcs februarban 03

Ellenőrizzük, hogy a régi tasakos vetőmagok csírázóképesek-e még: néhány szem magot szórjunk egy megnedvesített konyhai papírtörlőre, hogy megtudjuk, kihajtanak-e.

Ha a talaj már nem fagyott, ültessük el a szabadgyökerű gyümölcstermő cserjéket, facsemetéket.

Vizsgáljuk meg a mediterrán gyógy- és fűszernövényeinket: ha a levelükön rágásnyomokat találunk, lehetséges, hogy a fémesen zöld rozmaringbogár (Chrysolina americana) a tettes.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?