Összefogtak az ország legnagyobb arborétumai

Összefogtak az ország legnagyobb arborétumai

A magyarországi arborétumok Ökomanóval és országos roadshow-val nevelnek a környezettudatosságra.

A Szarvasi Arborétum hazánk nagy arborétumainak és botanikus kertjeinek példa nélküli összefogásával környezettudatos gondolkodásra és magatartásra nevelő nagyszabású országos programot és versenyt indított március 20-án, Új módszerekkel a zöld jövőért címmel.

A 20 állomásos országos roadshow során a magyarországi arborétumokban és botanikus kertekben interaktív programokkal, Futurobi, az Ökomanó zenés színházával és családi versenyekkel várják a családokat, osztályokat március 20. és június 7. között. Az országos arborétumi rendezvénysorozat nyitóeseménye a Víz Világnapjához kapcsolódva szintén az ötletgazda Szarvasi Arborétumban zajlik.

Szarvasi Arboretum 01

Hazánkban eddig soha nem volt még olyan nagyszabású összefogás arborétumok és botanikus kertek között, mint amilyen a március 20-án a Szarvasi Arborétum kezdeményezésére elindított Új módszerekkel a zöld jövőért program.

Az összefogás célja, hogy hamisítatlan természeti környezetben mutassa meg gyakorlati példák, játékos feladatok segítségével és Futurobi, az Ökomanó színházán keresztül a gyerekeknek és a szülőknek, hogy kis odafigyeléssel mi magunk is mennyi mindent tehetünk környezetünk és egészségünk végelme érdekében. A Szarvasi Arborétumból induló országos roadshow-ban összesen húsz arborétum és botanikus kert vesz részt.

Szarvasi Arboretum 02

Magyarország legnagyobb arborétumában, a Szarvasi Arborétumban 2014. március 20-án bejelentett kezdeményezés célja, hogy a családközpontú rendezvénysorozat az ország legnevesebb és legszebb arborétumaiban, eredeti természeti környezetben hívja fel a lakosság, a családok, osztályok figyelmét a környezettudatosság fontosságára.

„A vízfogyasztással, klímaváltozással vagy például a fajok változatosságával (biodiverzitás) kapcsolatos alapvető ismereteket szeretnénk eljuttatni a gyerekekhez úgy, hogy az általuk minden nap használt kommunikációs eszközök – okostelefon-alkalmazások vagy közösségi média felületek – válnak a természeti környezetben zajló, valós élményekkel kiegészülő tanulás eszközeivé” – fogalmazott Dr. Hanyecz Katalin, a Szarvasi Arborétum igazgatója.

Szarvasi Arboretum 03

A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával induló rendezvénysorozat valamennyi állomása jeles zöld napokhoz kötődik, így a botanikus kertekben és arborétumokban a látogatók például a Föld Napján (április 22.) vagy a Madarak és Fák Napján (május 10.) maguk is részt vehetnek a természeti környezet megóvásában, ápolásában, és számos praktikus információt szerezhetnek.

A projekt bemutatását követő napon, a Víz Világnapjához kapcsolódva, 2014. március 21-én rendezik meg az Új módszerekkel a zöld jövőért program mintarendezvényét, a Szorgos Hangyák Napját a Szarvasi Arborétumban.

Szarvasi Arboretum 05

Az Új módszerekkel a zöld jövőért események pontos helyszíneit és időpontjait, valamint a kezdeményezéssel kapcsolatos legfrissebb híreket a program weboldalán (Zoldbaratok.hu) követhetik az érdeklődő gyerekek és szüleik. A program központi figurája, Futurobi, az ökomanó is feltűnik az oldalon, és interaktív online játékra hívja az iskolai osztályokat.

A Futurobi világa című online városépítő virtuális játékban a gyerekek szembesülhetnek a világot fenyegető környezeti és egészségi problémákkal, és Futurobi, az ökomanó tippjeivel, segítségével a gyerekek maguk építhetik fel az ideális, környezetbarát és fenntartható várost, „megmentik a földet”, miközben a fenntarthatósággal kapcsolatos alapvető ismeretek is elsajátítják. Futurobi az egyes rendezvényeken teljes életnagyságban is megjelenik, hogy a gyerekekkel együtt vegyen részt a játékos feladatokban. A rendezvényeken zajló családi verseny döntősei pedig Szarvason mérhetik össze tudásukat a főnyereményért.

Az Új módszerekkel a zöld jövőért programban a Szarvasi Arborétum mellett a Pilisi Parkerdő, a Pécsi Botanikus Kert, a Nyíregyházi Botanikus Kert, a Szegedi Fűvészkert, a Budai Arborétum, a Vácrátóti Botanikus Kert, a Kecskeméti Arborétum, a Agostyáni Arborétum, az ELTE Fűvészkert, a Zirci Arborétum, a Pannonhalmi Arborétum, az Alcsúti Arborétum, a Soproni Botanikus Kert, a Tápiószelei Agrobotanikus Kert, az Avasi Arborétum, a SZIE Botanikus Kert, a Szent Mauríciusz Monostor Arborétuma, a Debreceni Botanikus Kert és a Festetics Kastélypark vesz részt.

További információk:
Zoldbaratok.hu
Szarvasiarboretum.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR