Járj csodájukra: sok kastélykert egyben botanikus kert is

Járj csodájukra: sok kastélykert egyben botanikus kert is

Akár itthon, akár a határainkon túl, nem csak a meleg hónapokban érdemes ezeket a szép helyeket felkeresni.

Nyáron végre jut egy kis idő kikapcsolódni, ilyenkor pedig mindig megoszlanak a vélemények: van, aki szívesebben megy a tengerpartra, mások inkább az aktív pihenést részesítik előnyben. Bármelyik tábort is erősíted, ezeknek a csodaszép, lenyűgöző kastélykerteknek biztosan te sem fogsz tudni ellenállni!

Magyarország

A keszthelyi Festetics-kastély és kertje

Az fényűző épület és kertje építését még a 18. század közepén kezdték el, végleges, ma is ismert formáját – melyet napjainkban az egyik leglenyűgözőbb látványosságként tartanak számon országunkban – az 1880-as években nyerte el, egy igen nagyszabású bővítésnek és átépítésnek köszönhetően. A kastélyban helyet kapott egy színházterem illetve egy kongresszusi terem is, melyek különböző kulturális eseményeknek szokott helyszínéül szolgálni, csak úgy, mint az épület fényűző díszterme.

A Festetics-kastély kertjét a közelmúltban restaurálták, így ma újra régi fényében tündököl. Történeti, történelmi, kulturális értékét mi sem mutatja jobban, mint hogy a műemléki tájépítész, Szabó Gábor aprólékos kutatómunkával tervezte meg a régi-új terület minden szegletét, és a kivitelezés is a forrásokhoz igazodva történt meg. A kastélykert napjainkban évi több százezer turistának biztosít kirándulóhelyet.

kastelykertek festetics 01

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély

A fejér megyében található, Székesfehérvártól mintegy 10 kilométerre elhelyezkedő kastélyt 1844 és 1851 között építették fel, Henrich Koch tervei alapján. Az egyemeletes klasszicista stílusban megalkotott épületet egy 30 méter magas torony teszi még lélegzetelállítóbbá, és persze a pompás kert a bájos szökőkúttal, ami a kastélyudvarban kapott helyet.

kastelykertek fehervarcsurgo 01

kastelykertek fehervarcsurgo 02
ddqhu

Simontornya – Fried hotel

Simontornyán található a Fried hotel, amely a 20. század elején építette Fried Imre bőrgyáros. A kastélyszálló szecessziós stílusban épült kívülről világos homokszínben pompázott, falát vörös terméskövek díszítették. A ma kastélyszállodaként működő épülethez pompás francia stílusban megalkotott kastélykert is tartozik, amit Deme Sándor kertész alakított ki.

kastelykertek simontornya 01
Fried Hotel Kastélyszálloda

Külföld

A franciaországi Versailles-i kastély

Ezzel a kastélykerttel a fényűzés fogalma teljesen új értelmet nyer: a település ezzel a kastéllyal ugyanis nemcsak, hogy a kastélyépítészet csúcsát jelenti Európában, de a kertet is pontosan akkora gonddal és szakértelemmel hozták létre, mint magát a főépületet. 1661-ben André Le Nôtre kertépítészt kérte fel XIV. Lajos, hogy a legnagyobb precizitással tervezze meg a pompás kastély stílusához méltó kertet. A kert monumentalitását az is mutatja, hogy a turistáknak két napos bérletet is kínálnak a környék felfedezéséhez.

kastelykertek versailles 01

kastelykertek versailles 02

kastelykertek versailles 03
Patrick Nouhailler

Az ausztriai salzburgi Mirabell-kastély

Romantikus történet a kastély története, hiszen Wolf Dietrich von Raitenau érsek építtette szerelmének, Salome Altnak 1606-ban. Történetéhez híven ma ebben az épületben található európa egyik legszebb házasságkötő terme, így hatalmas, gazdag színekben pompázó kertje remek helyszíne az esküvői fotózásoknak is.

Ha kedvet kaptál egy kis kastély-turizmushoz, érdemes szétnézned az interneten: jutányos árakon szállhatsz meg gyönyörű kastélyszállókban itthon is – ezekhez a helyszínekhez pedig többnyire mindig mesés, igazi történelmi értékű település is társul!

kastelykertek salzburg mirabell 01

kastelykertek salzburg mirabell 02

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?