Tudod, mi a Miyawaki-minierdő? Remek megoldás városi zöldfelületek gyors kialakítására!

Tudod, mi a Miyawaki-minierdő? Remek megoldás városi zöldfelületek gyors kialakítására!

Önfenntartó élettér.

A Miyawaki-erdők ötlete Akira Miyawaki japán botanikus, ökológus nevéhez fűződik, aki 2021-ben, 93 évesen hunyt el. A tudós nemzetközi elismertséget szerzett a leromlott, degradált területek természetes növényzettel történő helyreállítására kidolgozott módszerével.

A módszer lényege, hogy a városokban sűrű minierdőket alakítanak ki, amelyek gyors ütemben növekednek, így a rendszer hamar beáll, annak minden előnyével.

miyawaki minierdo varosi 02

A beültetett területek rendszerint nem nagyok, gyakran mindössze pár tíz négyzetméteresek. Ide kerülnek azok az őshonos fajok, amelyek egyébként is az adott területen élnének, így jól bírják a hely klímáját, talajviszonyait. Fontos, hogy a növényekből négyzetméterenként többet ültessünk; ez a sűrű ültetés elősegíti a fényért való versengést, így a bokrok, fák elképesztő gyorsan fognak nőni. Válasszunk minél több fajt, a nagy fajgazdagság ugyanis segíti a rendszer stabilitását.

miyawaki minierdo varosi 03

A Miyawaki-erdő növényei egymást segítik a túlélésért. Az egyensúly hamar kialakul, de 2-3 évig még szükséges öntözni a területet; ezen segít a mulcsozás, szalmatakarás, amely védi a növényeket a kiszáradástól. Pár év alatt az egyensúly beáll, ekkor már alig igényel munkaráfordítást. A Miyawaki-erdők nagyon hamar erdőnek tűnnek a szemlélők számára a gyors növekedés, sűrű ültetés miatt. Az itt élő növények megkötik a port, élőhelyet biztosítanak a madaraknak, rovaroknak, hüllőknek, sünöknek. Ezek a minierdők önfenntartó társulásokká érnek.

miyawaki minierdo varosi 04

Ma már a világ számos részén találkozhatunk Miyawaki-erdőkkel, így például Franciaországban, Belgiumban, az USA-ban, Japánban, Indiában, Hollandiában. Hazánkban először a budapesti Tabánban létesítettek Miyawaki-erdőt, többek között barkócaberkenye, gyertyán, vadkörte, vénic-szil, kocsánytalan tölgy, csíkos kecskerágó, egybibés galagonya, mezei és korai juhar ültetésével.

miyawaki minierdo varosi 05

A Miyawaki-minierdők előnyei között említhetjük, hogy hatékony szerepet játszanak a levegő tisztításában, elnyelik a zajt, vizet párologtatnak, csökkentik a nyári hősziget effektust a városokban, kellemesebb klímát alakítanak ki.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR