Városi vadon a Budai Arborétum

Városi vadon a Budai Arborétum

Az ex-kertészeti egyetemre járó diákok élete nem akármilyen, már ha csak a romos egyetemi épületeket körülvevő hat és félhektárnyi botanikai mennyországot nézzük.

Pár percnyi séta csak a nyüzsgő Móricz Zsigmond körtértől és máris egy felfedezni való budai arborétumhoz érünk. Így is hívjták, hogy Budai Arborétum, mostanában pedig Corvinus Díszkert.

Meseország

A XI. kerület Villányi út és Szüret utca által határolt területét hívják Budai Arborétumnak. Könnyű megismerni, halom növény van benne, továbbá a bejáratánál ki van írva míves betűkkel: Budai Arborétum, alatta: Természetvédelmi terület. Kicsit félelmetes nem őshonos látogatóknak belépni, ugyanis át kell hatolni a tudásra éhező és a bejáratnál nyüzsgő seregnyi egyetemistán. De utána már sima az út: sorompón be, parkolón át, balra tarts, zöld kapun be (igen, azon amelyiken a „Kullancsveszély” felirat olvasható). Jutalom: gyönyörű fák, tavacska, milliónyi pad, fűben heverésző szerelmespárok és kisbabáikat sétáltató anyukák-apukák, haragoszöld füves tisztások, meseszép színek és illatok.

Tehát az ország egyik leggazdagabb arborétuma övezi a kertészeti felsőoktatás fellegvárának keretet adó Budapesti Corvinus Egyetem budai campusának épületegyüttesét. Az arborétum a Gellért-hegy déli lábánál terül el, a Villányi út–Szüret utca–Somlói út között. Területét a Ménesi út két, korban és jellegben elváló részre osztja: az Alsó és a Felső Kertre. Az arborétum jelenlegi területét jelentő térséget valaha szőlőskertek borították, melyek a múlt század végén bekövetkezett filoxéravész során pusztultak ki. A szőlőtermesztés legnagyobb kártevőjének pusztítása előtt néhány évtizeddel, a Bach-korszak idején itt hozta létre kertészképző iskoláját Entz Ferenc, az 1848-as szabadságharc honvédorvosa.

budai arboretum 19

Az egyetem kerttel jár

A kert, a kertészeti oktatással és az épületekkel együtt, a nyolcszázas évek óta folyamatosan fejlődött. Előbb az ún. felső kert készült el (Ménesi út feletti rész), majd fokozatosan épült ki a többi rész is. Az arborétum területén sokféle talaj fordul elő és sajátos a mikroklíma is, ez tette lehetővé, hogy annyiféle növényt és növénytársulást alakítsanak ki benne. A kert nem csupán egy szép zöld felület, hanem komoly funkciói is vannak:

  • a kertészetet hallgatók számára amolyan bemutató- és tanulókert (ha az arborétumban lépten-nyomon füzetükbe idegesen firkáló, a növények levélszélén található szőröket számláló fiatalokba botlanak, semmi pánik, csak növényismereti vizsgára készülnek);
  • fontos szerepe van a Magyarországra bekerülő új növények honosításában is, itt próbálják ki az új fajtákat és ha beválnak, mehetnek a piacra;
  • neves dísznövényekkel foglalkozó kutatóink is itt gyűjtik hosszú és fáradságos munkájuk gyümölcsét, ezért sokféle fajtagyűjteménnyel is találkozhatunk.

budai arboretum 07

A kert korábban a nagyközönség előtt zárva volt. Mára azonban bárki kedvére gyönyörködhet benne. Belépés ingyenes.

NYITVATARTÁS

HÉTFŐ    08:00-18:00
KEDD    08:00-18:00
SZERDA    08:00-18:00
CSÜTÖRTÖK    08:00-18:00
PÉNTEK    08:00-18:00
SZOMBAT    08:00-18:00
VASÁRNAP    08:00-18:00

Szombaton, vasárnap, ünnep- és munkaszüneti napokon csak az Alsó Kert látogatható.

Téli nyitvatartás (október 24-től február 28-ig), H-P: 8.00 - 16.00

 budai arboretum 01

budai arboretum 02

budai arboretum 03

budai arboretum 04

budai arboretum 05

budai arboretum 06

budai arboretum 08

budai arboretum 09

budai arboretum 10

budai arboretum 11

budai arboretum 13

budai arboretum 14

budai arboretum 15

budai arboretum 16

budai arboretum 17

budai arboretum 18

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?