Szeptemberben sokan érzik úgy, hogy a befőzési szezon már lecsengett: az eper, a cseresznye és a barack ideje elmúlt, és lassan el is pakolhatnánk az üvegeket. Pedig ilyenkor kezdődik csak az igazán izgalmas rész, amikor nem a szokásos lekvárokat készítjük, hanem kreatívan bánunk mindazzal, amit a kert és a piac kínál.
A paprika második élete
Aki eddig csak lecsóba tette a paprikát, most próbálja ki üvegben! A sült paprikát édeskés-savanykás pácban eltéve igazi csemege: húsokhoz, szendvicsbe vagy akár magában is mennyei. A piros és zöld színek a kamra polcán is feldobják a hangulatot.
Padlizsánkrém télire
A padlizsán ilyenkor bőven adja a termést, és nem csak frissen grillezve jó. Sokan készítenek belőle padlizsánkrémet, amit üvegbe zárva a tél közepén is elővehetünk. Kicsit olyan, mintha a nyár füstös ízét csempésznénk a hideg hónapokba.
Szilva, a szezon sztárja
Ősszel a szilva a legjobb barátunk, ha befőzésről van szó. Készülhet belőle klasszikus szilvalekvár, de érdemes kipróbálni fűszeres változatban is, fahéjjal, szegfűszeggel vagy akár egy kis vörösborral megbolondítva. A szilva chutney formájában is remek kísérő húsok mellé, és a tél közepén igazi kincs a kamrában.
Alma és körte nem csak kompótnak jó
Az alma és a körte a szezon sztárjai, de nem kell megállni a kompótnál. Készülhet belőlük fűszeres chutney, ami sültek mellé mennyei, vagy akár pikáns lekvár gyömbérrel, fahéjjal megbolondítva. Így a megszokott gyümölcs új arcát mutatja.
Savanyúságok kreatívan
Az uborkán túl is van élet: cékla, káposzta, karfiol, sőt még zöldbab is kerülhet üvegbe savanyítva. Az őszi befőzés lényege épp az, hogy amit a kert kínál, abból hozzuk ki a legtöbbet, és a tél során se unjuk meg a repertoárt.
Kamra, ami mesél
Egy jól feltöltött kamra nem csak praktikus, hanem hangulatot is ad. Amikor a polcon nem egyhangú baracklekvárok sorakoznak, hanem színes üvegekben savanyúság, chutney, szilva és sült paprika váltja egymást, minden kinyitott üveg egy kis történetet mesél el. Olyan ez, mintha a nyár és ősz ízei titkos klubot tartanának a kamrában.
Az ősz befőző leckéje
Az őszi befőzés tehát nem arról szól, hogy kötelező még egy kör lekvárt főzni, hanem arról, hogy kreatívan gondolkodjunk. Amit ma üvegbe zárunk, az télen ad majd melegséget, és talán mosolyt is. Mert amikor januárban kibontunk egy üveg sült paprikát vagy padlizsánkrémet, rögtön eszünkbe jut: az ősznek mindig van egy trükkje a tarsolyában.