Paprikalekvár, erős és édes idegzetűeknek

Paprikalekvár, erős és édes idegzetűeknek

Mutatunk egy gyors receptet, amellyel akár 1-2 üvegnyi paprikalekvárt is készíthetünk otthon. Igen, finom. Nem, nem édes!

Házi paprikalekvárt készítünk úgy, hogy tartósítószer és adalékanyagok nélkül is évekig elálljon, és a konyhát se kelljen újra festeni. A paprikalekvárt sajtokhoz, pástétomokhoz, grill ételekhez, szendvicsekhez fogyasztjuk.

Hozzávalók

  • 2 kg kápia, paradicsom- vagy piros kaliforniai paprika
  • 1 csípős paprika
  • 1 citrom
  • 3 evőkanál ecet
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál pektin

Elkészítés

A paprikalekvárhoz először meg kell sütnünk a megmosott paprikát. A paprikákat – a csípőset is – sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd jó forró sütőbe toljuk. 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.

Sült paprikák

A sült paprikát vegyük ki a sütőből, és amikor már meg tudjuk fogni – kicsit kihűlt –, akkor a héját húzzuk le, a csumáját szedjük ki, és a paprikahúst tegyük egy lábasba. Kézi mixerrel pürésítsük.

A pürét tegyük fel főni, de lassan, folyamatosan kevergetve főzzük, sózzuk meg, öntsünk bele citromlevet, egy kevéske ecetet (pl. alma ecetet, fehér borecetet). A cukrot egy kis edényben keverjük el a pektinnel – mely egy természetes zselésítő anyag –, majd adjuk a paprikaszószhoz, be fogja sűríteni. Alaposan kevergessük el, forraljuk ki.

A még forró lekvárt tölcséren keresztül tisztára mosott üvegekbe szedjük, a tetőt azonnal rácsavarjuk, majd az üvegeket 5 percre a fejük tetejére állítjuk. Így biztosítjuk, hogy a lekvár tartósítószer nélkül is elálljon.

Tipp: adhatjuk sajtokkal, pástétommal, szendvicshez, vagy grillezett húsok, halak és zöldségek mellé. Összekeverhetjük forró főtt tésztával, így pillanatokat alatt kész az ebéd.

Paprikalekvár

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR