A mediterrán konyha antipastiként, azaz előételként tartja számon.
A fetával töltött paprika önállóan vagy köretként is tálalható, továbbá remek választás lehet vegetáriánus vagy mediterrán étrendet követők számára.
Juhász Lászlóné Ildikó többször készítette már, a következőkben az általa használt receptet ismerhetjük meg.
"A házi, fetával töltött paprika nagyon finom előétel, de sült húsok mellé is kiváló. Tavaly készítettem először, de akkora sikert aratott, hogy idén is készítettem. Saját termesztésű cseresznyepaprikát és apróbb piros paprikát használok hozzá, valamint egy közeli tejboltban szerzem be a fetasajtot, ami különösen finom. Tartósítószer nélkül készül. Így annyit készítek, hogy 1-2 hét alatt elfogyjon. Családom és közeli ismerőseim mindig örömmel fogadják ezt a finom csemegét.
Hozzávalók
- kb. 40-50 db cseresznye- vagy apróbb piros paprika
- 40 dkg feta sajt
- 2 tömlős snidlinges krémsajt
- 1 fej fokhagyma
- 1 kis üveg fekete olívabogyó
- friss bazsalikomlevél
- színes bors (egész)
- kb. 4-5 dl olívaolaj és napraforgóolaj 3:1 arányú keveréke
- 3 ek. 10%-os ecet
- só
Így készül
A megmosott paprikákat kicsumázzuk, kiskanál segítségével kikaparjuk a magokat is. A kicsumázott paprikákat ecetes, sós vízben forrástól számítva 5 percig főzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni.
Közben a feta sajtot a snidlinges tömlős krémsajttal és a durvára tört színes borssal jól kikeverjük.
Habzsákkal a kihűlt paprikákba töltjük.
Csírátlanított üvegekben szépen elrendezzük, teszünk közéjük fekete olívabogyót, fokhagymagerezdeket, friss bazsalikomleveleket, valamint egész színes borsot.
Végül felöntjük olívaolaj és napraforgóolaj keverékével, hogy teljesen ellepje a töltött paprikákat. (A keverékre azért van szükség, mert az olívaolaj önmagában a hűtőben opálossá válik.)
Ezután hűtőben 5-7 napig érleljük, majd lehetőség szerint 1-2 hét alatt elfogyasztjuk."