Ha szezonja van a szilvának, készítsünk belőle fűszeres szószt, azaz chutney-t!

Ha szezonja van a szilvának, készítsünk belőle fűszeres szószt, azaz chutney-t!

Pikáns mártás.

Sinkóné Berki Zsuzsanna 2-3 éve készít különféle chutney-kat. Ezek a fűszeres szószok, melyek alapja általában valamilyen zöldség vagy gyümölcs, továbbá hagyma, többek között sültek ideális kísérői. Ezúttal egy szilvás chutney receptjét ismerhetjük meg Zsuzsannától.

"Hozzávalók

  • szilva
  • lilahagyma
  • gyömbér
  • fokhagyma
  • mazsola
  • chilipehely
  • bors
  • cukor
  • nátrium-benzoát
  • víz

szilva fuszeres szosz chutney 02

Így készült

A kockázott lilahagymát megdinszteltem kevés olajon, hozzáadtam a csíkokra vágott gyömbért és a 2 gerezd fokhagymát,1 csomag mazsolát, majd a szilvát, nagy lyukú reszelőn reszelt almát, pici chilipelyhet, sót, borsot, cukrot. Kb. 40 percig főztem és a folyadékot kb. 2 dl vízzel utólag pótoltam. A végen tettem hozzá vörösborecetet és pici nátrium-benzoátot.

Kifőzött üvegekbe ment, az üvegek 5 percig fejre fordultak és mentek a száraz dunsztba.

szilva fuszeres szosz chutney 03

Nagyon finom lett, sokféleképpen fel lehet használni. A chutney-t általában sült húsokhoz eszik, a szilvát főleg vadhúsokhoz, pl. őz, szarvas vagy vaddisznó. Lehet palacsintába is tenni tölteléknek vagy szelet húsra sajttal besütve. Vagy egyszerűen csak pirítósra. A felhasználása csupán fantázia kérdése!

Amire oda kell figyelni a készítése során, hogy megmaradjon a jellegzetes szilva íze, az domináljon, de érződön benne a gyömbér és a fűszerek is.

Nagyon sokáig eláll, de ez függ attól is, hogy teszünk-e bele tartósítót vagy sem. Felbontás után akár 3 hétig is eláll a hűtőben, feltéve, ha nem fogy el."

 

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR