Pikáns mártás.
Sinkóné Berki Zsuzsanna 2-3 éve készít különféle chutney-kat. Ezek a fűszeres szószok, melyek alapja általában valamilyen zöldség vagy gyümölcs, továbbá hagyma, többek között sültek ideális kísérői. Ezúttal egy szilvás chutney receptjét ismerhetjük meg Zsuzsannától.
"Hozzávalók
- szilva
- lilahagyma
- gyömbér
- fokhagyma
- mazsola
- chilipehely
- só
- bors
- cukor
- nátrium-benzoát
- víz
Így készült
A kockázott lilahagymát megdinszteltem kevés olajon, hozzáadtam a csíkokra vágott gyömbért és a 2 gerezd fokhagymát,1 csomag mazsolát, majd a szilvát, nagy lyukú reszelőn reszelt almát, pici chilipelyhet, sót, borsot, cukrot. Kb. 40 percig főztem és a folyadékot kb. 2 dl vízzel utólag pótoltam. A végen tettem hozzá vörösborecetet és pici nátrium-benzoátot.
Kifőzött üvegekbe ment, az üvegek 5 percig fejre fordultak és mentek a száraz dunsztba.
Nagyon finom lett, sokféleképpen fel lehet használni. A chutney-t általában sült húsokhoz eszik, a szilvát főleg vadhúsokhoz, pl. őz, szarvas vagy vaddisznó. Lehet palacsintába is tenni tölteléknek vagy szelet húsra sajttal besütve. Vagy egyszerűen csak pirítósra. A felhasználása csupán fantázia kérdése!
Amire oda kell figyelni a készítése során, hogy megmaradjon a jellegzetes szilva íze, az domináljon, de érződön benne a gyömbér és a fűszerek is.
Nagyon sokáig eláll, de ez függ attól is, hogy teszünk-e bele tartósítót vagy sem. Felbontás után akár 3 hétig is eláll a hűtőben, feltéve, ha nem fogy el."