Sokáig eláll.
Marinált sültpaprikát eltenni nem nagy ördöngösség, egyszerű recept alapján készül. Pesti Mária nagy rutinnal rendelkezik benne, a következőkben két receptet is megtudhatunk tőle.
"25 éve, amikor megismertem a férjemet és családját, akkor találkoztam először marinált paprikával. Anyósom útmutatását követve sütve, pucolva, zacskóban tettem el a mélyhűtőbe, majd amikor fogyasztásra került a sor, akkor készítettem el hozzá a marinált levet, ami a következő:
Hozzávalók 8 nagy paprikához:
- 6 evőkanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál só
- 1 csipet cukor
- 2-3 evőkanál borecet
- kevés víz
Összekeverjük, hozzáadjuk a paprikához és legalább 3-4 órát hűtőben kell tartani, hogy összeérjen.
A befőzés az utóbbi években lett a szenvedélyem, és így akadtam rá egy horgosi család receptjére.
Általában 50 kiló paprikát szoktam feldolgozni, abból 12 kg a marinált paprika (idén 12 db 720 ml-es üveggel lett ebből a mennyiségből), a többi ajvárnak készült.
Hozzávalók:
- 12 kg kápia paprika, amit sütés után megtisztítottam a héjától, magjától
- 3 liter víz
- 1 liter 10%-os ecet
- 25 dkg cukor
- 3 evőkanál só
- 4 babérlevél
- szemesbors
- 2 dl méz
Így készül:
A paprika sütésénél arra kell figyelni, hogy magas hőfokon süssük rövid ideig, amíg felhólyagosodik a bőre. Ha sokáig sütjük, kiszárad a húsa, nehezen jön le a héja és veszítünk a végtermék mennyiségéből. Amikor megsütöttük, rövid ideig lefedve gőzben kell tartani a forró paprikát, hogy jobban tudjunk vele dolgozni. Egy tálban vizet szoktam készíteni magam mellé, mert amikor a paprika magját húzom le, a kezemet vízbe mártom és a magok oda távoznak a munkaidő és a türelmem javára.
A léhez a hozzávalókat fel kell forralni és megabálni benne a paprikát, majd üvegbe rakni lével együtt és melegágyban kihűteni.
Spájz híján a garázsban tárolom a dunsztokat. Hogy mennyi ideig áll el, azt sajnos saját tapasztalatból nem tudom megmondani, mert ez a mennyiség nálunk egy év alatt elfogy. Nagy a család, és sok a barát. De ennél azért több az eltarthatósági idő, azt tudom garantálni. Pár évig biztosan eláll."