Palánta előnevelése – mikor vessem el a paradicsom, paprika magját?

Palánta előnevelése – mikor vessem el a paradicsom, paprika magját?

Paprika- és paradicsompalántát szeretnék ablakban nevelni, mikor tehetem bele cserépbe?

A magvetést a tervezett kiültetés ideje határozza meg. Mind a két növénynél általában 8-10 hét a palántanevelés ideje, amit természetesen a nevelés körülményei erősen szabályoznak. A paprikát csak május közepe után, inkább vége felé szokták szabadföldbe kiültetni. Míg a paradicsomot már gyakran április végén is, ha ház körül nevelik, és alkalmilag a hideg ellen lehet védeni, de május közepéig mindenképpen a májusi fagyok után. Az eltérés oka, hogy a paprika 2-4 fokkal melegebbet igényel, mint a paradicsom.

Én is nevelek otthon paradicsompalántákat, február közepén csíráztatom nedves papíron, és a kikelt ép csírákat helyezem előtte hőkezelt földdel megtöltött szaporító tálcába. A tálcán apró, minicserép méretű mélyedések vannak, ezekbe egyesével rakom a csíranövényeket. Így palántadőlés nem lép fel és csak az ép, erőteljes növekedésű csírákkal dolgozom.

A későbbiek már a változó időjárás függvénye szerint történnek: amikor már 4-6 levelesek a palánták, éjszaka temperált helyen, nappal pedig szabadban vagy fólia alatt vannak. Ha nappal éri a szabad levegő és napfény őket, nem nyurgulnak fel, zömökek lesznek. A palánták megnyúlását a vízadag visszafogásával lehet megelőzni. Paprikával nem foglalkozom, mert sokkal kényesebb a paradicsomnál, különösen fejlődésének kezdeti pár hetében, nehezebben csírázik, csírázásához legalább 24 °C-os egyenletes meleget kell biztosítani, ez nem áll rendelkezésemre. És a palántanevelése is hosszabb. Sok sikert!

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR