A hőmérséklet nem elhanyagolható szempont.
Olvasónk fogalmazta meg alábbi aggodalmát.
Üvegteraszon szeretnék palántát nevelni, viszont az éjszakai hőmérséklet megegyezik a kinti hőmérséklettel (fagypont körüli). Ez kizáró ok? Milyen dolgokra kell figyelni palántaneveléskor?
Válasz:
Palántanevelés előtt át kell gondolni, hogy a szaporításra szánt növények milyen hőmérsékleti igényűek. A palántáról nevelt zöldségfélék többsége kifejezetten melegigényes. A következőkben felsorolom a leggyakoribb fajok fejlődéséhez optimális hőmérsékleti értékeket:
- dinnyefélék, uborka, paprika 25 °C
- paradicsom, tojásgyümölcs, bab 22 °C
- hagymafélék 19 °C
- salátafélék 16 °C
- káposztafélék 13 °C
Az itt felsorolt értékeknél még figyelembe kell venni, hogy a magvak csírázásánál és a palánták kiültetésénél ennél még magasabb hőmérsékletet igényelnek, míg szikleveles korban és a szabadban begyökeresedésük után – borús időben – néhány fokkal alacsonyabb hőmérséklet is kiváló részükre. Az optimális hőmérsékletnél 7 °C-kal kisebb és nagyobb értéknél a növények megfelelően fejlődnek, míg 7-14 °C közötti eltérés már károsítja a növényt, fiziológiai, vissza nem fordítható elváltozást okoz. A palánták talajának éjszakai melegen tartásával, a leveleinek fóliás takarásával a hideg károsító hatása kivédhető. Egyszerűbb, ha megvárja az idő enyhülését, amikor már az éjszakai fagyok is megszűnnek.