Metszés, igazítás: így tartsuk kordában a szedret

Metszés, igazítás: így tartsuk kordában a szedret

A szeder jól alkalmazkodó, finom gyümölcsöt termő növény, azonban igényel némi törődést a kertben, ha a cél a nagy terméshozam. Íme, mi a titka!

Ha nem szeretnénk, hogy sűrű, átláthatatlan hajtástömeg és kevés, apróbb termés legyen a vége, akkor fontos a megfelelő metszés és hajtásrendezés. A gyakorlatban azonban nem könnyű eligazodni a kuszaságban.

A szeder metszésének legjobb időpontja a tavasz, elsősorban a március. Minden hajtás, amely már korábban termett, a talajszint felett eltávolítható. Ahhoz, hogy az idős és fiatal hajtásokat jobban meg tudjuk különböztetni, az erőteljes növekedésű fajtákat (pl. ’Thornless Evergreen’, ‘Theodor Reimers’) rácsrendszer mellett érdemes nevelni. Egyes régi fajták akár 3 méter hosszú gyümölcstermő hajtásokat is hozhatnak.

tartsuk kordaban szedret 02

Az ilyen szedernek kezdettől fogva legalább 3 feszítőhuzallal ellátott drótrácsra van szüksége. A rács hossza optimális esetben 8 méter, a huzalok pedig a talajszint felett 50, 100 és 150 cm-rel kerülnek elhelyezésre, például egy faoszlophoz rögzítve, mert így könnyen áttekinthetővé válik a hajtások elrendezése.

Alapvetően tavasszal érdemes a szedret ültetni, mivel kissé fagyérzékeny. Helyezzük a tövet a rácsrendszer közepére, hogy a hajtásokat mindkét oldalra rögzíteni tudjuk majd.

Az ültetés évében még az erős növekedésű szeder is általában csak gyengén hajt ki, rövid hajtásokat hoz. Míg az előző évi hosszú vesszők terméseket hoznak, addig az alanyból új, hosszú hajtások fejlődnek. Ezek számát redukáljuk négyre és mindkét irányban kettőt kössünk az alsó huzalhoz.

A következő év márciusában vágjuk vissza a 4 főág összes oldalhajtását 1-2 rügyre vagy ha nagyon sűrűn nőnek, akár teljesen. A megmaradt rügyekből növő hajtások tavasszal virágokat, majd augusztustól gyümölcsöket hoznak. Minél kevesebb hajtása van a szederbokornak, általában annál jobb a gyümölcsminőség. Ha nem metsszük a növényt, rengeteg apró termés képződik, ami csak később érik be.

Az erőteljes növekedésű szedernél az előző évi főhajtásokat tavasszal a rács felső huzalához rögzítjük. A következő tavasszal a letermett főhajtásokat a talaj közelében visszavágjuk és leszedjük a rácsozatról. Az alsó rácsra tett hajtásokat most a felsőhöz helyezzük át, ezután pedig az oldalhajtások visszavágjuk. Az alsó rács újra szabad a következő új hajtások előtt.

tartsuk kordaban szedret 03

Az újabb, tüskétlen fajták, pl. a ’Loch Ness’ vagy ’Nessy’ relatív gyengén fejlődnek. Esetükben a rács legyen valamivel magasabb kb. 1,8 méter, de a 3 m széles támaszték is megfelelő lehet még. Itt a hajtásokat általában legyezőszerűen rendezik el a huzalokon. Ezeknél a fajtáknál tavasszal vágjuk le a betakarított vesszőket és metsszük vissza 6-10 erős, egészséges hajtásra a növényt. Ezeket a hajtásokat, amelyek immár a 2. vegetációs évüket kezdik és nyáron termést hoznak, vezessük át függőleges középen és oldalt átlósan a huzalokon keresztül. Az összes olyan vesszőt, amely abban a szezonban kezd növekedni, hagyjuk fejlődni, majd késő tavasszal vagy kora nyáron közülük a 6-10 legerősebbet átvezethetjük a 2 régi közti résben. Az új főhajtások túlnyúló hajtásvéget visszavágjuk.

Az új és az öreg, letermett hajtások szétválasztása megkönnyíti az ápolást a következő években. Elég, ha tavasszal a régi vesszőket visszavágjuk és a helyükre vezetjük a megfelelő számú új hajtást. Az oldalhajtások júliusi visszavágása vagy a szüret sokkal egyszerűbb a jól átlátható bokrokkal.

A könnyebb metszés érdekében népszerű módszer az is, hogy a különböző nemzedékeket más-más irányba hajlítják, például az egyéveseket mind jobbra, a kétéveseket mind balra.

A rendszerető kertészek közül sokan már ősszel nekilátnak a csúnya, letermett vesszők eltávolításának. Ez azonban csak az enyhe telű régiókban javasolt. A hideg, kemény teleken ugyanis az öreg vesszők védelmet biztosítanak a fiatal hajtásoknak a téli napsütés ellen, utóbbiak vékony zöld kérge könnyen felhasad, berepedezik.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR