Gyümölcsfák metszése nyáron

Gyümölcsfák metszése nyáron

Íme, hogyan kell megmetszenünk a gyümölcsfákat nyáron, hogy elősegítsük a szebb termés kifejlődését és gátat szabjunk a fa túlzott növekedésének!

A július a gyümölcsfák metszésének a hónapja, különösebb a jól megtermett, idősebb fák esetén. Néhány egyszerű, jól kivitelezett vágás javíthat a fa terméshozamán, és gátat szabhatunk a fa nem kívánt növekedésének is. Megfelelő marad a mérete egy kisebb kert számára is.

Ha az új hajtásokat nyáron kissé megritkítjuk, ezzel szellősebbé válik a fa lombkoronája, azaz elősegítjük a jobb légáramlást. Ez pedig elriasztja a különböző kártevőket és növénybetegségeket, amelyek egyébként a fülledt, tömött lombozatot kedvelik.

Csökken a fa által igényelt vízmennyiség is, mivel a legtöbb vizet a növény a leveleken keresztül párologtatja el. Ez azt jelenti tehát, hogy a fa a gyökérzet által felvett vizet nagyobb arányban tudja a fejlődő termésre fordítani. Továbbá a lombozat egy részének eltávolítása által több napfényhez jut a gyümölcs.

A csúcshajtás visszametszése

Minden ág végén vágjuk vissza a csúcshajtást a felére. Csak az idei új hajtásrészt metsszük le; a metszés helye közvetlenül az egyik levél felett legyen. Ezzel az eljárással  elősegítjük az oldalhajtások kifejlődését, továbbá visszafogjuk a fa kontrollálhatatlan növekedését is.

Az oldalhajtások visszametszése

Vágjuk vissza erőteljesen a meglévő oldalhajtásokat minden ág hosszában, az idei leveles hajtást tekintve 2-3 rügy távolságra az ág tövétől. A metszés helye közvetlenül az egyik rügy felett legyen. Ezzel az eljárással elősegítjük a rövid termőnyársak kifejlődését.

Ne vágjunk bele az új fás hajtásokba

Hagyjuk meg az összes fejlődő gyümölcsöt, és a friss fás hajtásokat se metsszük le.

Tippek a csonthéjas gyümölcsfák metszésére

Minden csonthéjas gyümölcsfát meg kell metszeni a nyár közepén a lilás réteggomba - amely egy pusztító gombabetegség - elkerülése érdekében. Nyirkos, esős időben ne metsszünk, és ha a fa szerkezete már kifejlődött, a metszés mértéke maradjon minimális. Metszés után mindig fertőtlenítsük a metszőollót hipós vízzel, hogy elkerüljük a fertőzés továbbterjedését.

Milyen gyümölcsfákat metsszünk meg nyáron?

  • alma
  • birsalma
  • cseresznye
  • eperfa
  • körte
  • nektarin
  • őszibarack
  • sárgabarack
  • szilva

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?