Ki ne dobd a héját, mielőtt ki nem próbáltad ezt az izgalmas savanyúságkészítési módot. Ha látványosra sikerül, akkor mostantól jó helye lesz a zöld paradicsomoknak és répáknak is.
Hozzávalók
- görögdinnyehéj
- zöld paradicsom
- uborka, új répa, gyöngyhagyma és más zöldségek tetszés szerint
- 1 teáskanál mustármag
- pár szem egész bors
- 1-2 szál kapor
- késhegynyi borkénpor
- 1,5 liter víz
- 3-4 evőkanál só
- 17 evőkanál cukor
- 3 dl 20%-os ecet
Elkészítés
A zöldségeket tisztítsuk meg, szeleteljük fel a kívánt formára. A hosszúkás üvegek aljára szórjuk a mustármagot, a szemes borsot, a kaprot, majd tegyük be a zöldségeket az üvegekbe. Ropogós marad a zöldség és a színét is jobban megőrzi, ha egy csipet borként teszünk az üvegekbe.
Végül elkészítjük a savanyúságlevet is: 1,5 liter vizet öntünk egy fazékba, hozzáadunk 3 evőkanál sót, 15-17 evőkanál cukrot (ki mennyire savanyúan szereti) és végül az ecetet. A levet felforraljuk, majd kicsit hagyjuk hűlni, és az üvegekben lévő zöldségekre önjük (a megmaradt levet el lehet tenni a hűtőbe, és egy következő savanyításnál fel lehet használni!). A kupakkal lezárjuk, majd mehet a spájzba. Kb. két hét múlva már fogyasztható is a savanyúnk.