Paradicsom, a fiatalító: mire hat?

Paradicsom, a fiatalító: mire hat?

A paradicsom barátságos növény: a penészt távol tartja, míg a likopinnal a fiatalságát és az egészségét őrzi meg fogyasztóinak, ráadásul az Aspirint is helyettesítheti.

A paradicsomot gyulladáscsökkentő hatásáért a népi gyógyászatban kiterjedten használták, s ennek tudományos alapját utólag igazolták is. A burgonyafélék közé tartozó növény éretlen, zöld bogyóiban ugyan megtalálható a családra jellemző mérgező solanin vegyület, azonban nem olyan mennyiségben, hogy néhány zöld paradicsom elfogyasztását az ember megérezné. Különben is: a paradicsom éretten jó, akkor pedig már teljesen solanin-mentes.

Solanin: a családban marad

A burgonyában is képződik solanin, különösen akkor, ha a gumókat hosszan fény éri. Ilyenkor a hámozáskor azt tapasztaljuk, hogy a krumpli "bőre" alatt zöld réteg található. A tudósok azt gondolják, hogy e növényekben a méreganyag-termelés a penészgombák távol tartása végett alakult ki.

Zölden

A burgonya méregmentesítése a paradicsomtól eltérően nem érleléssel, hanem a főzéssel történik: ilyenkor minden káros anyag lebomlik.

Likopinnal az egészségért

A paradicsom legértékesebb összetevője a likopin - ez a karotinoidok közé sorolt kémiai anyag okozza a paradicsom piros színét is. Antioxidáns hatása miatt lassítja a szervezet öregedését és megelőzheti a kóros elváltozásokat. A likopin a növényi sejteken belül elzárva található meg, emésztéssel nem táródik fel. Szerencsére a likopin nem érzékeny a magas hőmérsékletre, ezért a paradicsom a főzés során nemhogy veszítene táplálkozási értékéből, hanem még értékesebbé válik tőle. 100 °C fölötti hőmérsékleten azonban vitamintartalmában jelentős csökkenés figyelhető meg.

Paradicsomos lencseragu
Paradicsomos lencseragu Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Aspirin helyett

A végére hagytuk a paradicsom egy igen érdekes tulajdonságát. Vérhígító hatása miatt a légi utasoknál gyakran tapasztalt úgynevezett mélyvénás trombózis ellen hatásosnak bizonyult. Korábban a veszélyeztetett utasoknak Aspirint írt elő az orvos, ma azonban elég rábeszélnie őket fél kilogramm paradicsom elfogyasztására.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR