A sok almától és paradicsomtól egészségesebbé válhat az exdohányosok tüdeje?

A sok almától és paradicsomtól egészségesebbé válhat az exdohányosok tüdeje?

Dohányzás ide vagy oda, almát és paradicsomot mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztanunk!

Az USA egyik közegészségügyi tanintézete, a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health nemrégiben érdekes tanulmányt tett közzé. Egy 10 éves időtartamot vizsgálva kimutatták, hogy a tüdőfunkciók természetes romlása lelassult olyan exdohányosoknál, akiknek az étrendje sok paradicsomot és gyümölcsöt, ezek között is elsősorban almát tartalmazott. Ennek alapján a tanulmány készítői arra a következtetésre jutottak, hogy az ezekben az élelmiszerekben található bizonyos összetevők segíthetnek enyhíteni a dohányzás okozta tüdőkárosodás mértékét.

A kutatók szerint lassabb ütemben romlottak azoknak a felnőtteknek a tüdőfunkciói, akik átlagosan több mint két paradicsomot vagy több mint három adag friss gyümölcsöt fogyasztottak naponta, ellentétben azokkal, akik naponta egynél kevesebb paradicsomot vagy kevesebb mint egy adag gyümölcsöt fogyasztottak. Ezt a védőhatást csak friss gyümölcsök és zöldségek esetén figyelték meg, szemben például az ezek feldolgozásával készült, konyhakész élelmiszerekkel.

alma paradicsom exdohanyosok 02

Az Európai Bizottság által finanszírozott és a European Respiratory Journal című folyóiratban közölt tanulmány szintén kimutatta, hogy lelassult a tüdőfunkciók romlása mindazon felnőttek körében (beleértve azokat, akik soha nem dohányoztak vagy leszoktak a dohányzásról), akik a legtöbb paradicsomot fogyasztották. A rossz tüdőfunkciók pedig bizonyítottan növelik az elhalálozás kockázatát olyan betegségek fennállása esetén, mint például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a szívbetegségek vagy a tüdőrák.

A tanulmány rámutat tehát, hogy a megfelelő étrend segíthet enyhíteni a tüdőkárosodást azoknál, akik felhagytak a dohányzással. A gyümölcsökben gazdag étrend lelassíthatja a tüdõ természetes öregedési folyamatát továbbá azoknál is, akik történetesen sohasem dohányoztak. A kutatási eredmények alátámasztják az étrendi ajánlások szükségességét különösen olyan betegek esetén, akiknél nagy a kockázata a légzőszervi megbetegedések, például a COPD kialakulásának.

alma paradicsom exdohanyosok 03

A kutatócsoport először 2002-ben mérte fel, illetve dokumentálta 650 felnőtt étrendjét és tüdőfunkcióit, majd tíz évvel később megismételték a tüdőfunkciós vizsgálatokat ugyanezen csoport tagjainál. Három európai ország - Németország, Norvégia és az Egyesült Királyság - résztvevői az étrendjüket és általános táplálékbevitelüket felmérő kérdőíveket töltöttek ki, valamint a be- és kilégzett levegő térfogatának (vitálkapacitás) és áramlási sebességének mérésére légzésfunkciós vizsgálatokat végeztek náluk. A vizsgálatok során figyelembe vettek olyan tényezőket, mint az életkor, a magasság, a nem, a testtömegindex (az elhízás mutatója), a társadalmi-gazdasági helyzet, a fizikai aktivitás és a teljes energiabevitel.

Az exdohányosok körében az étrend és a tüdőfunkciók közötti összefüggés erőteljesebben mutatkozott meg. Azoknál az exdohányosoknál, akik étrendje nagyobb mennyiségben tartalmazott paradicsomot és gyümölcsöket, lassabban romlottak a tüdőfunkciós értékek a 10 éves időtartam alatt. Ez arra enged következtetni, hogy az étrendjüket alkotó bizonyos élelmiszerek segítettek a dohányzás által okozott károsodások helyreállításában.

A tüdőfunkciók rendszerint körülbelül 30 éves korban kezdenek változó sebességgel romlásnak indulni az egyén általános és sajátos egészségi állapotától függően. A tanulmány szerint a több gyümölcs rendszeres fogyasztása lelassíthatja ezt a folyamatot, sőt a dohányzás okozta károk helyreállításában is segíthet. Az étrend megváltoztatása lehet tehát az egyik lehetséges módja a COPD elleni küzdelemnek szerte a világon.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR